Gå til sidens hovedinnhold

Ny eksportrekord for laks

Eksporten av laks har slåtte alle rekorder for andre måned på rad.

Eksportverdien av norsk laks var i november 2,2 milliarder kroner, opplyser eksportutvalget for fisk fredag morgen. Det er den høyeste eksportverdien som er registrert for en enkeltmåned og det 41 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned som var oktober i år.

Sammenlignet med november måned i fjor er verdien 498 millioner kroner høyere.

- Verdiveksten skyldes økt pris for lakseproduktene samtidig som eksportvolumene øker, sier markedsanalytiker Paul T. Aandahl i Eksportutvalget for fisk i en kommentar.

Hopp fra i fjor
Det er fortsatt oppgang i lakseprisen som har gitt rekorden, mens eksportvolumet var stabilt i forhold til oktober. Kiloprisen på hel fersk laks steg imidlertid med 98 øre per kilo i snitt for november, sammenlignet med måneden før. Sammenlignet med november i fjor ligger prisen 1,84 kroner per kilo høyere.

Eksportmengden var 449 tonn lavere enn i oktober, men er hele 11.739 tonn høyere enn i novembermåned i 2008, viser tallene fra Eksportuvalget.

Totalt ble det eksportert lakseprodukter for 71.358 tonn i november.

Mer foredling
Eksporten av bearbeidet laks øker mer enn eksporten av hel fisk, viser tallene. I november økte verdiandelen av laks eksportert som bearbeidet vare fra 18 til 23 prosent.

Totalt ble det eksportert laksefilet og andre bearbeidede lakseprodukt for 513 millioner kroner i november.

Ørreteksporten falt i november med 36 millioner kroner til 162 millioner kroner. Volumet målt i rund vekt falt samtidig med 2 218 tonn til 6 418 tonn. Redusert eksport av fryst ørret er årsaken til fallet i ørreteksporten. Eksporten av ferske produkter er på samme nivå som i fjor.

Kommentarer til denne saken