*Nettavisen* Økonomi.

Laksegiganten skuffer

NA24-TV: John Fredriksens sjømatkjempe faller i fisk.

15.11.07 14:58

Tredje kvartal ble en stor skuffelse for John Fredriksens laksegigant Marine Harvest.

NA24 - din næringslivsavis

Innfrir ikke
Selskapet sliter med lave laksepriser, den biologiske situasjonen i Chile, valutaeffekter og engangskostnader.

Driftsresultatet (EBIT) før verdijustering av biomasse ble minus 22.3 millioner kroner, mot 765 millioner kroner i samme periode i fjor. På forhånd ventet analytikerne et driftsresultat på 293 millioner kroner eksklusive biomassejusteringer.

ØKonsernsjef i Marine Harvest, Leif Frode Onarheim, svarer for de skuffende tallene som ble levert torsdag.

Konsernsjef i Marine Harvest Leif Frode Onarheim på TV 2 Nyhetskanalen om skuffende tallene (saken fortsetter under):

197371

Det viser estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans blant 10 analytikere. Marine Harvest hadde driftsinntekter på 2.964,4 millioner kroner i tredje kvartal sammenlignet med 3.839,6 millioner kroner i samme periode i fjor. Selskapet skriver i rapporten at nedgangen skyldes hovedsaklig prisfallet i alle markeder.

Resultat før skatt endte på 83,1 millioner kroner mot 662,1 millioner kroner i samme fjorårsperiode. Analytikerne ventet et resultat før skatt på 245 millioner kroner.

- Skuffende resultat
- Reduserte markedspriser, den negative effekten fra virksomheten i Chile og avsetninger relatert til engangsposter på samlet 125,8 millioner kroner førte til et samlet sett skuffende finansielt resultat, skriver konstituert konsernsjef Leif-Frode Onarheim i en melding.

- Tøffe grep
Han melder videre at situasjonen i Chile er en utfordring.

- Vi har måttet gjennomføre noen tøffe grep med det formål å redusere fremtidig påvirkning av biologiske problemer. Dette har påvirket resultatene negativt i kvartalet. Samtidig gjør et bedret marked kombinert med vår kontinuerlige kostnadsfokus i virksomheten oss trygge på at Marine Harvest har et godt grunnlag for lønnsom utvikling videre, skriver Onarheim.

Slaktevolumet i kvartalet var 69.475 tonn (HOG) sammenlignet med 70.383 tonn i samme periode i fjor og 84.674 tonn i andre kvartal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bekrefter lavere slaktevolum
Marine Harvest bekrefter som tidligere at slaktevolum for i år vil bli i området 335.000 til 345.000 tonn.

- Lave slaktevolumer er forventet i Chile i fjerde kvartal på grunn av de biologiske problemene. Marine Harvest gjennomfører tiltak for å justere produksjonskapasiteten på kort og mellomlang sikt slik at den biologiske situasjonen kan komme under kontroll og for at nye produksjonsfasiliteter kan etableres i Chiles region 11, skriver selskapet.

Ekstraordinært utbytte
Samtidig med kvartalsrapporteringen har selskapet kalt inn til ekstraordinær generalforsamling. Selskapet deler ut et ekstraordinært utbytte på 0,125 kroner per aksje. Utbyttet gjøres opp ved utdeling av aksjer i det nyopprettede selskapet Lighthouse Caledonia, som omfatter deler av Marine Harvests virksomhet i Skottland. Det var i forbindelse med oppkjøpet av Marine Harvest i fjor at franske konkurransemyndigheter krevde at selskapet avhendet Pan Fish Scotland Ltd.

Marine Harvest har søkt om opptak til notering av Lighthouse Caledonia på Oslo Axess.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.