Gå til sidens hovedinnhold

Laksemillionær hentet 600 millioner på fem timer

Nå kan Johan E. Andreassen bygge ferdig sitt innendørs oppdrettsanlegg i Miami.

Norskeide Atlantic Sapphire er i gang med å bygge et gigantisk oppdrettsanlegg på land i Miami, med mål om å ta et stort jafs av det amerikanske laksemarkedet.

Gründer og sjef i selskapet, Johan E. Andreassen (40), fikk tirsdag gledelige nyheter. Selskapet hentet nemlig 600 millioner i en rettet emisjon. Pengene skal brukes på å bygge ferdig anlegget, samt å gjøre ferdig ekspansjonen i sitt danske datterselskap. Det melder Finansavisen.

Andreassen tror ikke de trenger mer penger.

- Nei, det er ikke vår oppfatning i dag. Vi skal være i stand til, gitt at vi leverer som businessplanen skisserer, å kunne finansiere videre på drift og belåning, sier Andreassen til Finansavisen.

Slipper flyfrakten

Nettavisen besøkte Andreassen i Miami i mars. Da fortalte han om sine planer om å oppdrette laks innendørs på land, med 20.000 år gammelt saltvann.

Fordi han slipper flyfrakten, satser Andreassen på å kunne levere laks til det amerikanske markedet for en betydelig lavere pris enn det andre norske aktører gjør i dag.

LES MER: Satser fire milliarder på lakserevulosjon i Florida

- Den eneste grunnen til at oppdrettsnæringen ligger i Norge er fjordene. I dag importerer USA 98 prosent av laksen de spiser, og under dagens politiske regime kan det være en stor fordel å produsere fisken innenlands, sa Andreassen til Nettavisen.

Begynte som hobbyfisker

Planen er å produsere 90.000 tonn laks i året, uten problemer med forurensning, medisiner og lakselus.

Selv begynte Andreassen som hobbyfisker, men oppdaget raskt at han kunne tjene gode penger på å fiske og leverer leppefisk til oppdrettsnæringen.

Etter planen kan Atlantic Sapphire begynne slaktingen i andre kvartal av 2020.

Blant de største og mest kjente aksjonærene finner vi Skagenfondene, Stein Erik Hagens Canica og Mohn-familien - i tillegg til flere store tunge institusjonelle investorer.

Ifølge Finansvisen går Andreassen selv inn med 30 millioner i gårsdagens emisjon. Investor Runar Vatne, gjennom Vatne Capital, går inn med 45 millioner og EW Group, som er verdens største selskap for genetikk innen kylling, går inn med 60 millioner.

Les også

Hobbyfisker ble laksemillionær

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken