NA24.no

Laksen rømmer som aldri før

Sist oppdatert:
I løpet av januar har det rømt like mye laks som på seks måneder i 2005. Over 440.000 laks og ørret har rømt fra oppdrettsanlegg så langt i år.

Like før helgen rømte omtrent 10.000 laks fra et oppdrett i Sør-Trøndelag, skriver Aftenposten.

2005 rekordår
2005 var et rekordår for rømming av laks og ørret fra landets oppdrettsanlegg. Nå ser det ut som om 2006 vil gjøre alle prognoser til skamme. Fiskeridirektør Petter Gullestad legger ikke skjul på at rømming av oppdrettsfisk er næringens største miljøutfordring.

- Det som har skjedd i januar, er en katastrofe. Man skylder på ekstreme værforhold, men til alle tider har det vært ekstreme værforhold på kysten. Rømmingen må vi gjøre noe med. Det skal hard lut til, men gi oss et år, så skal vi klare det, sier Tarald Sivertsen, som leder et nyopprettet rømningsutvalg i bransjeorganisasjonen FHL Havbruk.

Ønsker bedre kontroll
Bakgrunnen for opprettingen av et eget rømningsutvalg er fjorårets svært skjemmende tall for næringen. Ved nyåret ble det også innført en ny sertifiseringsordning, Nytek, for alle oppdrettsanleggene. Målet er at oppdrettsnæringen skal få et sikkerhetsnivå på linje med det oljeindustrien har.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere