*Nettavisen* Økonomi.

Lakserekord og oljeras på Oslo Børs i 2015

BØRSOPPGANG: Oslo Børs steg nær seks prosent i 2015, der lakseaksjene utmerket seg, mens oljerelaterte aksjer fikk det tungt.  Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Årets vinnere og tapere på Oslo Børs. Milliarder blåst bort i Fredriksen-selskap.

30.12.15 16:46

Med 2015 tilbakelagt er også fasiten over årets vinnere og tapere klar.

Som i fjor ble det et miserabelt år for oljeserviceaksjene etter at oljeprisen falt med en tredjedel, mens sjømat sto frem som en vinnersektor. Også innenfor enkelte segmenter i shipping var avkastningen solid.

Mange av driverne i år vil gjøre seg gjeldende også i første halvår av 2016, tror aksjestrateg Erik Roland i Nordea.

- Det betyr fortsatt svakt i olje og oljeservice og at de selskapene som tjener på lave oljepriser og en svak norsk krone, de kan gjøre det bra. Slik sett er lakseoppdrett en bra kandidat, sier han til Nettavisen Stocklink.

God etterspørsel og begrenset tilbudsvekst har bidratt til høye laksepriser. Tiden mot jul har sesongmessig vært en sterk periode for lakseprisen og senest i dag kom en bekreftelse på at prisene holder seg rekordhøye.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

Rekord for sjømat
I OBX-indeksen, de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, ble gassrederiet BW LPG årets vinner med en totalavkastning (inkludert utbytte) på 79 prosent.

Deretter følger den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost, kjent for å være best i klassen når det gjelder lønnsomhet, med en totalavkastning på 63 prosent.

Tredje sterkest totalavkastning hadde et annet gassrederi, Avance Gas, med 59 prosent.

Årets taper i OBX ble Seadrill, der nedturen i riggmarkedet barberte bort 65 prosent av aksjeverdiene. Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet, som på høyden i slutten av 2013 var priset til over 140 milliarder kroner, hadde onsdag en børsverdi på slunkne 15,1 milliarder kroner.

Også andre oljeserviceaksjer har fått har medfart, og indeksen som følger de mest omsatte i sektoren endte ned 32 prosent i 2015. Årets oppgang på 29 prosent sendte derimot sjømatindeksen til rekordnivå.

Spetalen-rakett
I den bredere hovedindeksen på Oslo Børs var det også aksjer som kunne flerdoblet innsatsen til investorer som traff blink. Det lille IT-selskapet Apptix kan skilte med en totalavkastning på 1656 prosent, mens Øystein Stray Spetalens hydrogensatsing NEL steg 288 prosent i 2015. Biometriselskapet Idex, som er i en bransje som har fått mye oppmerksomhet i år, var ikke langt bak med en kursoppgang på 281 prosent.

Muligheten for å tape nærmest alt var som vanlig også tilstede. På listen over aksjer der verdiene ble utradert figurerer flere fra oljeleverandørnæringene. Både i selskaper som Sevan Drilling, EMGS, Archer og Atlantic Petroleum var kursnedgangen i år på mer enn 80 prosent.

Gikk overende
Oljesmellen har også krevd det første offeret blant de Oslo Børs-noterte selskapene i oljeleverandørsektoren, med seismikkselskapet Dolphin som gikk konkurs i desember.

- High yield og kredittmarkedet signaliserer at det vil komme videre restruktureringer. Jeg er overbevist om at det kommer mer og det er også en av grunnen til at vi velger å holde oss vekk fra spillerne som har svake balanser. De som går inn i 2016 med altfor mye gjeld på balansen og forventninger om videre svekkelse i fundamentale forhold, det er en dårlig kombinasjon, mener Erik Roland.

På Oslo Børs steg hovedindeksen 0,13 prosent til 610,26 poeng onsdag. For året endte dermed børsen opp 5,94 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Asgeir Nilsen/Nettavisen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.