*Nettavisen* Økonomi.

Lakseselskap skuffer

Cermaq merker fallende priser i andre kvartal.

Det halvstatlige lakseoppdrettselskapet Cermaq skuffer på både topp og bunnlinje.

NA24 - din næringslivsavis

I andre kvartal leverte selskapet et resultat før skatt på 108,2 millioner kroner. Det er en betydelig nedgang sammenlignet med samme periode i fjor. Da kunne Cermaq presentere et overskudd før skatt på 432,1 millioner kroner.

Dårligere på driften
Driftsresultat før biomassejusteringer ble på 196 millioner kroner mot 329,2 millioner kroner i samme kvartal året før. I snitt lå lakseprisene 16 prosent lavere sammenlignet med andre kvartal 2006.

- Endringen i verdijustering av biomasse skyldes lavere priser og endret sammensetningen av gruppens biologiske varebeholdinger i andre kvartal 2007 samt stigende priser i andre kvartal 2006, skriver selskapet i sin resultatpresentasjon.

Analytikerne var forberedt på svake resultater, men lå likevel betydelig høyere enn ved samme periode året før. Ifølge TDN Finans ventet analytikerne et resultat før skatt på 207 millioner kroner og et driftsresultat før biomassejusteringer på 219 millioner kroner.

Verdijustering av biomassen viser en kostnad på 92,8 millioner kroner mot en inntekt på 107,4 millioner kroner.

Svakere på toppen
Cermaq leverer også svakere enn ventet på toppen. Tallknuserne hadde regnet seg frem til driftsinntekter på 1,82 milliarder kroner, men fasiten viser en mindre vekst. I andre kvartal kan lakseoppdretterne vise til driftsinntekter på 1,68 milliarder kroner opp fra 1,64 milliarder kroner i samme periode året før.

- Tilbudet av laks fra Norge økte betydelig i første halvdel av 2007 i og med at oppdrettsbransjen har hatt gode vekstvilkår og effektiv fóring. Volumveksten i andre halvdel av året vil fortsette, men lavere enn i første halvår, skriver Cermaq.

- Fiskehelseproblemene i Chile innebærer at volumutviklingen fortsatt er usikker og produksjonskostnadene forventes å ligge på dagens nivå i tiden fremover (minst ut 2007). I gruppens hovedmarkeder ser etterspørselen etter laks ut til å være sterk, og større volum selges i nye, voksende markeder.

Ikke fiskesyke
Cermaq sine anlegg er ikke blitt rammet av infektiøs lakseanemi som konkurrerende selskaper i region i Chile sliter med. Mainstream Chile har etablert tre nye anlegg i region 11 og utbyggingen vil fortsette i andre halvår av 2007.

- Volumveksten i EWOS fortsetter og ventes å bli mellom 5 til 10 prosent i andre halvår av 2007. Fortsatt reduksjon i bruken av marine råvarer i andre halvdel av året vil dempe effekten av økte råvarepriser som vi har sett de siste 12 månedene. Prisutsiktene for marine råvarer forventes å medføre stabile eller synkende kostnader. I Norge forbereder EWOS seg på investering i ny kapasitet, og investeringskostnadene vil begynne å løpe i andre halvår av 2007, heter det fra lakseselskapet.

Konsernet har en sterk finansiell posisjon og søker fortsatt vekst både organisk og ved lønnsomme oppkjøp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.