NA24.no

Foto: Per Ervland (NA24)

Laksesprell for millioner

Sist oppdatert:
Oppdretterne i Pan Fish håver inn millionoverskudd, til tross for skotske skjær i sjøen.

Konsernsjef Atle Eide i Pan Fish presenterte onsdag morgen resultatet for tredje kvartal. For de fremmøtte på Shippingklubben kunne Eide legge frem driftsinntekter på 1,65 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Driftsresultat før verdijustering av biomasse økte i tredje kvartal til 245,5 millioner kroner fra 35,2 millioner kroner.

Produksjonsproblemer
Ifølge en sammenstilling fra TDN Finans ventet analytikerne at Pan Fish ville få driftsinntekter på 1,51 milliarder kroner og et driftsresultat eksklusive verdijustering av biomasse på 274 millioner kroner.

Pan Fish la frem et resultat før skatt på 385,9 millioner kroner. Etter skatt satt Pan Fish igjen med 362 millioner kroner mot 82,8 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

- Som ventet
Analytikerne hadde ventet et resultat før skatt på 189 millioner kroner.

- Tallene var akkurat som ventet. Gamle Pan Fish var dårlig, spesielt i Skottland, mens Marine Harvest leverte bedre enn ventet. Marine Harvest i Norge leverte de beste tallene jeg hittil har sett i tredje kvartal, med et driftsresultat per kilo på 16,90 kroner, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB NOR Markets til NA24.

- Deler av resultatet er knyttet til produksjonsproblemer i Skottland. Dette anser vi som en engangskostnad. I tillegg dreier det seg om lavere volumer som er forskjøvet fra Norge, sier Atle Eide til NA24.

Konsernsjefen regner med at dette er siste gang han legger frem et delt regnskap. Oppdretterne håper at de kan snart kan få presentere et helt resultat, med alle selskapene inkorporert.

Franske signaler
- Når det gjelder avklaring på konkurransesituasjonen, regner vi med at det vil komme en foreløpig avgjørelse fra Frankrike i løpet av uken, sier Eide til NA24.

Pan Fish kan likevel komme til å foreta noen endringer.

- Franske myndigheter kan komme til å kreve at Pan Fish selger seg litt ned i Skottland, kommenterer Pan Fish-sjefen.

- Men jeg håper på full «frifinnelse», sier Eide til NA24.

I rute
Konsernsjefen sier videre at integrasjonsforberedelsene er i rute.

- Vi har brukt betydelige ressurser på å klargjøre integrasjonen, og jobber med å detaljere synergimålsetningene i det nye selskapet, sa Eide under presentasjonen i dag.

Dersom selskapet får godkjenning i Frankrike og Storbritannia, kommer den nye organisasjonen tilå rulle ut den 20. desember.

- Det vil gi oss en "flying start" fra årsskiftet, sier Eide.

Usunt med så høye priser
- Det at vi opplevde så høye priser i andre kvartal, påvirket etterpørselen negativt i tredje kvartal, sier Eide.

- Nå er prisene på et mer bærekraftig nivå, selv om de er noe lavere enn det vi skulle ønske, sier han, og skisserer at priser mellom 28-32 kroner gir god balanse i markedet.

Lange kontrakter
Eide sier at selskapet nå vil prøve å unngå de store svingningene i prisen ved å øke andelen av lange kontrakter med de store innkjøperne.

- Den naturlige måten å løse dette på er å knytte mer langsiktige avtaler, og vi kommer til å signalisere at vi er rede til å diskutere dette. Det har vi hatt en gjennomgang av i styret, sier konsernsjefen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere