*Nettavisen* Økonomi.

Landet fylles med hytter

Hvis byggingen fortsetter i samme tempo vil det være 40 prosent flere hytter i Norge om 20 år.

- Hvis byggingen fortsetter som i dag vil vi komme opp i en halv million hytter om 20 år. Det er en formidabel økning, sier Hans Petter Skogstad, seniorkonsulent i Opinion.

NA24 - din næringslivsavis

Siden 1986 er det bygget 80.000 flere hytter. I 1986 fantes det 300.000 hytter i Norge. Nå er det altså 380.000.

- Men sånn kommer det ikke til å gå. De siste tre årene har det vært svært lav rente kombinert med sterk vekst i økonomien. Det er en svært sjelden kombinasjon, som vi neppe får se de neste 20 årene, sier Skogstad.

Færre tradisjonelle kjøpere
Skogstad har sett på nybyggingen de siste 20 årene og de neste 20 årene i en analyse for Eiendomsmegler1, som skal presenteres i et foredrag på Norsk Form tirsdag kveld.

Ifølge Norsk Form er tiden over da laft, torv og småruter dominerte hytte-Norge på fjellet. Nå er det leiligheter og byggefelt som gjelder. Prosjekter som Base Camp på Kvitfjell er noe av det fremtiden vil by på.

Syden eller halfpipe?
Flere og flere har råd til å kjøpe seg hytter. Men det kommer likevel til å bli færre kjøpere. De siste ti årene har det vært en jevn vekst i befolkningen i alderen 40 til 50 år. Men det er det slutt på fremover.

- Dette er den ivrigste hyttekjøpergruppen. Da er man ferdig med boligprosjektet og har råd til hytteprosjekt. Men det blir ikke vekst i denne befolkningsgruppen og man får ikke brenselen i demografien. Når man nærmer seg 60 er man mer interessert i syden og varme enn halfpipe på Hafjell. Hyttemarkedet har en utfordring når det gjelder å tilpasse seg markedet for en eldre befolkning, sier Skogstad.

- Fremmedkulturell
En annen ting er at Norge får nye landsmenn, uten tradisjonen for hytter og fjell. For eksempel har 30 prosent av barna i Oslo innvandrerbakgrunn, men også turister spiller inn når det gjelder utbygging av fjellet.

- Man skal ikke langt fra Norge før du blir fremmedkulturell når det gjelder norske hytter og fjell. Her er det en stor utfordring å gjøre fjellet mer attraktivt for flere grupper. Når det gjelder turister, er fjellet spesielt avhengig av hva danskene gjør. De velger mellom Norge, Østerrike og alpene, og der kommer klimaspørsmålet også inn, mener Skogstad.

Dette siste har han imidlertid ikke gjort noen analyser på.

- Det vil jo alltid være snø noen steder, men nå er det spnn at for to uker siden skulle det aldri snø mer og nå er det snø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.