*Nettavisen* Økonomi.

Landets beste og verste kommuner

Foto: Thor Brødreskift

Sjekk hvem som bruker mest på å lønne byråkrater.

14.08.12 21:32

Hvilken kommune i landet har den største byråkratibyrden? Og hvilke partier er mest glad i byråkrater? Omfattende analyse avslører hvilke kommuner som bruker mest av dine skattepenger til byråkratlønninger.

Se landets ti verste kommuner i tabellen nederst

NyAnalyse publiserer for tredje gang Byråkratibarometeret. Basert på fem nøkkeltall tilknyttet utgifter til administrasjon, byråkrati, ordførere og politisk styring i kommune-Norge avslører Byråkratibarometeret landets mest veldrevne kommuner og landets minst effektive kommuner. Oversikten er basert på kommunenes egne tall levert til Statistisk sentralbyrå gjennom KOSTRA.

Sjekk din kommune her.

- Barometeret viser at byråkratiet er ulikt fordelt i landet vårt. Det finnes dermed gode muligheter for forbedringer innen administrasjon i norske kommuner. Kommunestørrelse er en viktig indikator for at en kommune gjør det godt i barometeret. Det bekrefter at kommunesammenslåinger kan frigjøre penger på budsjettene til bedre tjenester over tid, sier sjeføkonom og partner i NyAnalyse Terje Strøm til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Store forskjeller
Barometeret finner store forskjeller i administrasjonsbyrde i kommuner med nokså tilsvarende innbyggertall.

- Det viser at lærdom fra de som styrer godt i en region må brukes til å bidra i andre kommuner. Barometeret gir ikke vurdering av kvaliteten på administrasjon og andre velferdstjenester, sier Strøm.

Hovedfunnene er som følger:
Kommunene Larvik (Vestfold) Karmøy (Rogaland), Porsgrunn (Telemark) og Bergen (Hordaland) samt Ski (Akershus) har lavest byråkratibyrde.

Kommunene på topp fem har alle over 25.000 innbyggere.

Bergen er beste storby som i fjor med en fjerdeplass på barometeret. Trondheim faller fra syvende til 19.plass. Sandnes og Drammen rykker fremover fra i fjor.

Akershus og Rogaland (med syv) samt Vestfold (med seks) har flest kommuner på topp 50-listen.

Beste Hedmark kommune kommer på 51.plass, nemlig Ringsaker. Finnmark har sin beste kommune på 192.plass med Sør-Varanger.

Årlige lønnskostnader til administrasjon per innbygger varierer fra 1300-1800 kroner hos de beste kommunene til mer enn 7000 kroner hos de nederste.

Utgifter til administrasjon og styring mv. i kommunene som andel av totalutgifter i kommunen varierer fra rundt seks prosent til 20 prosent.

Fra 100 til 2000 kroner i lønnsutgifter
Lønnsutgifter til politisk styring per innbygger varierer fra drøyt 100 kroner i større kommuner til 2000 kroner i flere mindre kommuner.

- Når man studerer barometeret er det viktig å være klar over at det ikke er fair å sammenlikne kommuner med tusen innbyggere med kommuner med mer 50.000 innbyggere. Oslo Kommune har for eksempel mange hovedstadsfunksjoner som trenger bemanning og administrasjon, minner Strøm om.

- Må spørre seg hvorfor
Barometeret avslører uansett at noen gjør det dårligere enn kommuner i samme gruppe.

- Her må de ansvarlige spørre hvorfor, sier Strøm

NyAnalyses anbefaler at kommunene ser nærmere på følgende faktorer:

Færre rådhus vil på sikt kunne frigjøre ressurser til bedre velferdstjenester i mange norske regioner.

Ledere i norske kommuner kan gjøre en forskjell og se etter mulighetene ved sammenslåinger. Hvis ikke, vil Stortinget mest sannsynlig miste tålmodigheten og tegne kommunekartet på egenhånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.