*Nettavisen* Økonomi.

Landets billigste billån

Foto: Carina Charlotte Carlsen (Mediehuset Nettavisen)

Norske banker kjemper om å tilby landets beste grønne billån og landets største bank knaller til med Tesla-lån. Men er det nok til å stikke av med seieren?

04.09.13 08:24

Tesla og DNB har inngått avtale om finansiering for alle som ønsker å kjøpe Tesla i Norge. Dermed blir konkurransen om å tilby landets beste klimavennlig billån enda hardere.

- Lånet som tilbys via Tesla er omtrent som bankens «klimalån», altså et lån som tilbys kunder som kjøper biler med utslipp under 120 gram CO2. Renten på DNBs klimalån er fra 0,2 til 0,5 prosent lavere enn for lån til biler som forurenser mer. Den effektive renten på billånet er på cirka 4,95 prosent, avhengig av størrelsen på egenkapitalen, opplyser konserndirektør for Produkt i DNB Kari Olrud Moen overfor Nettavisen NA24.

Men holder DNBs tilbud til å topp listen over landets billigste klimbillån? Se oversikt nederst i saken.

Hard konkurranse om å tilby det billigste grønne billånet
Flere långivere gir lavere rente på billån der bilen er definert som miljøvennlig. Vi rangerer derfor tilbudene i grønne lån og ordinære billån.

Prisen på billånene (pant i bilen) avhenger av egenkapitalandelen. De fleste skiller mellom 35 prosent egenkapital, 20 prosent, og null egenkapital. Gjennomsnittlig skiller det omtrent 1,2 prosentpoeng mellom en egenkapitalandel på 35 prosent, og på null.

Oversikt over alle billånstilbud finner du i Billånskalkulatoren utviklet av smartepenger.no. Da kan du på hvem som er billigst med forskjellige lånestørrelser, og ulik andel egenkapital.

Grønne lån
Det er ikke så mange långivere som gir lavere rente til biler som er miljøvennlige. Kriteriet for at du skal få disse lånene er at bilen tilfredsstiller visse kriterier.

Disse biltypene er definert som miljøvennlige:
- Bilen slipper (bensin, diesel med filer, hybrid slipper ut mindre 120 g/km.

- EL-biler

- Etanolbil E85

- Natur- og biogassbiler

I tabellen nederst ser du de billigste grønne lånene. Tallet i kolonnen til høyre viser hvor mye lavere kostnad det er i femårsperioden, sammenlignet med ordinært billån i samme bank.

Dobbeltseier til Skandiabanken
Til tross for DNBs nye billige Tesla-lån er det Skandiabanken som er billigst både på de ordinære billånene, og på de grønne.

Skandiabanken har den laveste renten, 0,16 prosentpoeng lavere enn Sandens Sparebank.

Sandnes har den største rabatten på grønne lån med 5923 kroner lavere renter og omkostninger (etter skatt) i forhold til bankens ordinære billån, men det er tross alt fra et dyrt startpunkt.

I Skandiabanken sparer du 1681 kroner i forhold til det ordinære billånet.

Dette er de billigste grønne billånene:

(klikk for større bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.

Oversikt billån (både vanlige og grønne):

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.