NA24.no

Lånefesten er over

Sist oppdatert:
Veksten i utlånene til husholdningene faller til det laveste på nesten 10 år

Tolvmånedersveksten i den innenlandske bruttogjelden til publikum falt med 10,9 prosent ved utgangen av november, ned fra 11,9 prosent ved utgangen av måneden før.

NA24 – din næringslivsavis

Både kommunene, husholdningene og de ikke-finansielle foretakene reduserte sin gjeldsvekst, melder Statistisk Sentralbyrå som publiserte de såkalte K2-tallene onsdag.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1 864 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten falt videre denne måneden slik den har gjort siden mars i fjor. Tolvmånedersveksten var 7,5 prosent, mot 8,2 prosent ved utgangen av oktober. Veksten i husholdningenes bruttogjeld har ikke vært så lav siden oktober 1999.

Mindre vekst i bedriftene
Også selskap, som ikke er innen finanssektoren, opplevde lavere vekst i gjelden.

- De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld økte til 1 202 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten fram til utgangen av november var 17,4 prosent, en nedgang fra 19,1 prosent ved utgangen av måneden før, melder SSB.

Omregnet til årlig vekstrate steg foretakenes bruttogjeld med 13,2 prosent i perioden september-november sett i forhold til de tre foregående månedene.

En måned tidligere var denne størrelsen 12,8 prosent. At denne vekstraten, kalt vekst i glidende tremånedersgjennomsnitt, er lavere enn tolvmånedersveksten, er en indikasjon på at tolvmånedersveksten vil falle videre, melder SSB.

Derfor faller ikke gjelden
Statistisk sentralbyrå skriver at etterspørselen etter nye lån har blitt dempet utover høsten i fjor, ettersom de økonomiske utsiktene har forverret seg brått til det verre.

- De endrede konjunkturutsiktene har bidratt til at etterspørselen etter nye lån er blitt dempet utover høsten. I tillegg har den finansielle krisen ført til at finansforetakene har strammet inn sin kredittpraksis overfor sine kunder. På sikt bidrar dette isolert sett til redusert bruttogjeldsvekst. Ved vurderingen av vekstratene i K2-sammenheng bør en imidlertid være oppmerksom på at det alltid vil ta en viss tid fra en investeringsbeslutning blir fattet og et eventuelt lånetilsagn blir gitt, til dette slår ut i faktiske bruttogjeldstall. Når likviditeten er stram, er det heller ikke usannsynlig at kundene i større grad enn tidligere trekker opp sine rammelån, noe som også bidrar til gjelden holder seg høy, melder Statistisk Sentralbyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere