NA24.no

Lånegaloppen fortsetter

Sist oppdatert:
Gjelden vokser for norske bedrifter. Vanlige folk tar opp mer lån.

Norske bedrifter og husholdninger øker gjelden sin kraftig.

NA24 - din næringslivsavis

I dag kom flere tall som kan bidra til å trekke opp den norske renten. Både arbeidsledighetstallene fra forrige uke og oversikten over låneopptaket i Norge viser at det koker i norsk økonomi.

Vokste 14,7 prosent
K2, som er Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder vokste med 14,7 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av juli.

Samtidig viser tolvmånedersveksten i kreditt til husholdningene – låneopptaket hos folk flest, noe lavere vekst 12,9 prosent fram til utgangen av august. Dette forteller om rekordhøyt låneopptak.

Bedriftene øker på
Appetitten på nye lån øker særlig hos bedriftene. Det siste året har den vokst med 20,6 prosent, og ved utgangen av august er det 13. måned på rad med økning i bedriftsopplåningen.

Mer enn ventet
Økonomene i Handelsbanken ventet på forhånd at den samlede kredittveksten skulle falle tilbake fra 14,4 prosent til 14,0 prosent. I stedet viser tallene en økning.

- Det er noe overraskende dette her. Bedriftenes kredittvekst var ganske oppsiktsvekkende med all time –high tredje måned på rad. At man skulle få en ytterligere økning kom som en liten overraskelse, og det viser egentlig hvor godt det går med norsk næringsliv, spesielt innen olje og offshore-sektoren, sier analytiker Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Ikke skremt av strømfokus
Men blant husholdningene er det også fortsatt brennhet lånelyst. I Handelsbanken hadde de på forhånd trodd at den enorme mediefokuseringen rundt økte strømpriser ville legge en demper på Kari og Ola Nordmanns lånelyst. Dagens tall (som er målt til med august red.anm), viser ingen tegn til det dette. Heller ikke at renten er på vei opp ser ut til å virke inn foreløpig.

- Det at renteøkningene ikke har noe å si overrasker oss ikke. Men vi ser at alt medieoppstyret rundt økte strømpriser heller ikke har virket inn på dagens tall. Jeg velger å tro at det vil komme senere. Noe av årsaken til det kan være at folk flest egentlig ikke foretar seg noe konkret før prisene faktisk har økt, sier Syed.

Hvilke konsekvenser vil dette få for sentralbankens holdning til rentesettingen?

- Sentralbanksjef Svein Gjedrem sa etter rentemøtet i forrige uke, og senest i en tale i dag at kredittveksten er et argument for renteøkning. Jeg tror ikke retorikken vil bli særlig forandret etter dagens tall, og disse tallene svekker heller ikke sentralbanksjefens argumentasjon, sier analytiker Shakeb Syed til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere