*Nettavisen* Økonomi.

Lånekassen strammer inn

Lånekassen trekker støtten til flere studiesteder i utlandet. Så mange som hundre studenter kan være rammet av innskjerpingen.

Svært mange studenter har allerede fått tilbud og aksept fra bachelor- og masterstudier rundt om i verden. Enkelte har til og med sagt fra seg jobben sin i god tro om at de vil få dekket studieoppholdet sitt i utlandet gjennom lånekassen. Flere har til og med fått studiestøtten bekreftet fra lånekassen for deretter å motta beskjed om det motsatte, kort tid etter.

Beklager
Lånekassen begrunner innstramningen med bedre tilgang til informasjon nå, enn hva de hadde før.

- Vi har tatt en grundig gjennomgang av alle utenlandsutdannelsene, og fjernet de som ikke er offentlig godkjente utdannelser. Dette har ikke vært like enkelt tidligere, sier informasjonssjef Wenche Merli i Lånekassen .

Hun beklager på det dypeste at innstramningen kommer akkurat nå rett før skolestart. Men bekrefter at studenter som er i gang med en utdanning ved et lærested som ikke lenger er godkjent, vil få støtte til å fullføre utdanningen sin.

- Vi er veldig lei oss for at innskjerpingen vil ramme flere studenter, men vi er nødt til å følge vedtak fra Stortinget, sier Merli.

Reglene har imidlertid vært de samme i flere år, men lånekassen har ikke hatt nok resurser til å oppdatere listene før nå.

- Det er ressursene som har holdt gjennomgangen tilbake, sier Merli.

- Dårlig timet
ANSA, interesseorganisasjonen for norske utenlandsstudenter, syntes dette er helt bak mål.

- Dette illustrerer bare vårt poeng om at lånekassen bør vente med denne innskjerpningen til de har fått oversikt over konsekvensen dette vil medføre, sier president i ANSA Rasmus Myklebust.

Han har forståelse for at Lånekassen gjør jobben sin, men kan ikke se hvorfor innskjerpingen kommer akkurat nå.

- Vi har full forståelse for at Lånekassen må følge de reglene de har fått. Det vi ikke kan forstå er hvorfor de måtte gjøre disse innskjerpingene akkurat nå, når svært mange studenter allerede har fått tilbud om studieplass. Dette er for dårlig, sier Myklebust.

ANSA har i den senere tid blitt kontaktet at flere studenter som hadde tenkt å studere i utlandet.

- Vi blir stadig oppringt av forbannede, sinte og frustrerte studenter som ikke skjønner noe av det som nå skjer, sier Myklebust.

- Vi forventer nå at lånekasse rydder opp og gir støtte til de studentene som har kommet inn på studiene fra og med neste år, sier Myklebust.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag