*Nettavisen* Økonomi.

Lånelysten avtar

Både norske bedrifter og husholdninger låner mindre.

02.03.09 10:27

Både norske husholdninger og bedrifter og kommuner reduserte sin gjeldsvekst i forrige måned, viser fersk statistikk fra SSB.

NA24 - din næringslivsavis

Laveste siden 1999
Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) falt til 9,7 prosent ved utgangen av januar, ned fra 10,1 prosent ved utgangen av desember i fjor. Både husholdningene og bedriftene reduserte sin gjeldsvekst, og veksten for husholdningene har ikke vært så lav siden august 1999.

På forhånd ventet økonomene en samlet kredittvekst på 9,2 prosent.

- Statistikken viser det åpenbare; den innenlandske kredittetterspørselen faller kraftig. Denne nedgangen venter vi vil fortsette, drevet av fortsatt kredittørke, strengere utlånskriterier og lavere låneetterspørsel, skriver Handelsbanken Capital Markets i en kommentar til statistikken.

Tolvmånedersveksten for husholdningene falt også denne måneden slik den har gjort siden mars 2008. Tolvmånedersveksten var 6,8 prosent, mot 7,1 prosent ved utgangen av desember. Veksten i husholdningenes bruttogjeld har ikke vært lavere siden august 1999, opplyser SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bedriftene låner mindre
For bedriftene var tolvmånedersveksten fram til utgangen av januar var 14,1 prosent, en nedgang fra 14,9 prosent ved utgangen av måneden før.

SSB skriver videre at omregnet til årlig vekstrate steg foretakenes bruttogjeld med 9,9 prosent i perioden november – januar sett i forhold til de tre foregående månedene. En måned tidligere var denne størrelsen 10,0 prosent.

- Når denne vekstraten, kalt vekst i glidende tremånedersgjennomsnitt, er lavere enn tolvmånedersveksten, er det en indikasjon på at tolvmånedersveksten vil falle ytterligere. Månedsveksten omregnet til årsrate var imidlertid så høy som 11,4 prosent, mot 1,7 prosent i desember, skriver SSB.

Dempet lånelyst
De endrede konjunkturutsiktene har bidratt til at etterspørselen etter nye lån er blitt dempet utover høsten i fjor. I tillegg har den finansielle krisen ført til at finansforetakene har strammet inn sin kredittpraksis overfor sine kunder.

- På sikt bidrar dette isolert sett til redusert bruttogjeldsvekst. Ved vurderingen av vekstratene i K2-sammenheng bør en imidlertid være oppmerksom på at det alltid vil ta en viss tid fra en investeringsbeslutning blir fattet og et eventuelt lånetilsagn blir gitt, til dette slår ut i faktiske bruttogjeldstall. Når likviditeten er stram, er det heller ikke usannsynlig at kundene i større grad enn tidligere trekker opp sine rammelån, noe som også bidrar til at gjelden holder seg høy, skriver SSB.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.