*Nettavisen* Økonomi.

Lånelysten avtar

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX NORGE)

Gjeldsveksten falt mer enn ventet.

01.02.10 10:09

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld, også kalt K2, falt til 4,1 prosent i desember i fjor.

Kredittveksten måneden før var på 4,8 prosent.

På forhånd ventet økonomene en nedgang til 4,5 prosent.

Husholdningene lånte mindre
I fjor høst avtok fallet i kredittveksten som følge av at lav rente og positiv utvikling i boligmarkedet ga utslag til forbrukerne. I desember viser statistikken at både kommunene, husholdningene og bedriftene, eller de ikke-finansielle foretakene reduserte sin gjeldsvekst.

For husholdningene utgjorde tolvmånedersveksten 6,7 prosent, ned fra 7,0 prosent fram til utgangen av november. Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1.990 milliarder kroner ved utgangen av desember.

Bedriftene falt med 16,9 prosent
Tolvmånedersveksten for bedriftene var minus 1,4 prosent, en nedgang fra minus 0,3 prosent fram til utgangen av november. I løpet av 2009 har tolvmånedersveksten for denne sektoren falt med hele 16,9 prosentenheter.

Veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet for foretakenes bruttogjeld har vært negativ siden mai 2009. I perioden oktober- desember var veksten -4,7 prosent, sett i forhold til foregående tremånedersperiode. Når denne vekstraten er lavere enn tolvmånedersveksten, indikerer det at tolvmånedersveksten kan avta ytterligere fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.