NA24.no

Låner overraskende mye

Sist oppdatert:
Bedriftene fortsetter å låne penger, mens Kari og Ola har begynt å bremse.

Låneiveren fortsetter for norske bedrifter.

NA24 - din næringslivsavis

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 14,7 prosent ved utgangen av november, opp fra 14,0 prosent måneden før, viser fersk statistikk fra SSB.

På forhånd ventet analytikerne en tolvmånedersvekst på 13,7 prosent.

Det var særlig bedriftene som bidro til å trekke veksten opp.

De ikke-finansielle foretakenes bruttogjeld økte til 1 008 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten var 21,3 prosent, opp fra 19,1 prosent i oktober. Dette er den høyeste årsveksten som er registrert siden september 2006.

- Skyldes prosjektfinansiering
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier tallene er overraskende, men ikke dramatiske.

- Vi ser at det er utlån til bedriftene som går veldig opp. Dette kan igjen skyldes større prosjekter som skulle finansieres denne måneden. Det er store utlån fra kredittforetak og også stor vekst i sertifikatlån som bidrar til veksten, sier Juel til NA24.

Sjeføkonomen understreker at tallene kan variere mye fra måned til måned, og at det ikke er noen underliggende trend.

- Det kan også har vært tilfeller hvor noen bedrifter har lånt mer innenlands fordi det er vanskeligere å få kreditt i utlandet nå, sier Juel.

Og sentralbanksjef Svein Gjedrem mister heller ikke nattesøvnen av de sterke tallene, mener sjeføkonomen.

- Dette er ikke den viktigste indikatoren for dem og anslaget for utlånsveksten til husholdningene ligger innenfor rammene av det vi nå ser, sier Juel.

Lånebrems for Kari og Ola
Husholdningenes bruttogjeld var 1 730 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten var 11,5 prosent, ned fra 11,6 prosent i oktober. Vekstraten har dermed falt de siste fire månedene. Årsveksten i de elleve første månedene i fjor var i gjennomsnitt 12,0 prosent, mens gjennomsnittet for hele 2006 var 13,0 prosent.

Tolvmånedersveksten i husholdningenes gjeld var fortsatt høyere enn veksten i deres pengemengde (9,2 prosent) ved utgangen av oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere