NA24.no

Lånet ditt kan bli dyrere uansett

Sist oppdatert:
Selv om sentralbanken ikke setter opp renten kan bankene gjøre det.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norges Bank bestemte onsdag å holde styringsrenten uendret på 5,75 prosent, som flertallet av økonomene ventet på forhånd.

Les mer her: Rentesjokket avblåst

NA24 – din næringslivsavis

Men i rentemarkedet, markedet der bankene låner hverandre penger, er renten betydelig over dette nivået. Norske bankers fundingkostnader, altså kostnaden bankene har for lån som de yter videre til blant annet boligkjøpere, er høye.

Høy spread
Camilla Viland, analytiker i DnB Nor Markets, sier til NA24 at pengemarkedsrenten nå ligger på 6,61 prosent. Foliorenten til Norges Bank er på 5,75 prosent. I disse tallene ligger det innbakt markedsforventninger om at renten kommer til å tikke oppover i løpet av høsten.

Spreaden, eller forskjellen, mellom markedsrentene og foliorenten til Norges Bank, er dermed på rundt 90 punkter.

- Fortsatt ligger pengemarkedsrentene høyere enn normalt. Bankene har fått høyere innlånskostnader, noe som gjør at de kan heve rentene noe mer enn hevingene fra Norges Bank.

Viktig tall
Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i DnB NOR som er den største boliglånsbanken i Norge, sier til NA24 at markedsrentene er vesentlige når de avgjør hvor renten til deres kunder skal settes.

- Markedsrentene er en vesentlig faktor. At de nå i lengre tid har lagt betydelig høyere enn Norges Bank har reflektert seg i prisene på lån, sier Rasmussen til NA24.

- Dette er med i grunnlaget når vi setter rentene. Det er en av flere faktorer, men markedsrentene er vesentlige, sier Rasmussen.

Spennende signaler
Selv om det etter alle solemerker ikke blir en renteoppgang onsdag så vil det knytte seg spenning til hva sentralbanken vil sende av signaler.

Mandag fikk markedet meget sterke inflasjonstall i ansiktet. Inflasjonen i juli var på hele 4,3 prosent, fra 3,4 prosent målt i en 12-månedersperiode i juni. Viland i DnB Nor Markets sier til NA24 at de er spent på hvilke signaler sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer med hva angår inflasjonen.

- Det er ikke umulig at han vil kommentere den høye prisveksten, sier Viland som peker på at dersom Gjedrem vil har til hensikt å heve renten ved neste møte om halvannen måned, så er det også forventet at det kommer signaler på det under dagens rentebeslutning.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere