NA24.no

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavsien)

Lånet ditt kan bli dyrere

Sist oppdatert:
Tror du renten går opp denne uken? Sjekk hva ekspertene mener.

Makroekspertene NA24 har snakket med, er spente på den norske sentralbankens signaler når de møtes på torsdag. De fleste tror allikevel at neste rentehopp kommer først til høsten.

NA24 - din næringslivsavis.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor mener rentehopp nå vil komme som lyn fra klar himmel, mens sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities har endret sitt syn og tror på renteheving nå.

Ved forrige rentemøte 31. mai ble foliorenten hevet med en «kvarting» til 2,75 prosent.

- Raskere frem
- Vi tror Norges Bank hever renten på torsdag, og vi tror sentralbanken markerer at de vil gå raskere frem. Norges Bank har ønsket å få renten opp av hensyn til det stramme arbeidsmarkedet, mens hensynet til kronekursen lenge har talt for at de vil holde igjen. Nå har det imidlertid blitt et høyere rentenivå ute som gjør det enklere for Norges Bank å heve renten, sier Andreassen til NA24.

Hvor mange rentehopp får vi i 2006?

- Vi tror det gjenstår tre til i inneværende år, sier Andreassen.

Hvor ligger renten om ett år?

- Om ett år vil foliorenten ligge på 3,75 prosent, mener Andreassen.

2007 dårligere
- Jeg tror 2007 kan bli et dårligere år for norsk økonomi. Det er ventet et fall i oljeinvesteringene og dette vil dra med seg andre investeringer, tror Andreassen.

Uforandret
Seniorøkonom Ylva Søvik tror på uforandret kurs og at Norges Bank ikke kommer til å heve renten torsdag.

- Jeg forventer samme takt i rentehevingene fremover, det vil si fire ganger i året omtrent én gang i kvartalet. Dette er en noe høyere rentebane enn i forrige inflasjonsrapport, men ligger noe under de nåværende renteforventingene, sier Søvik.

- Vi får totalt fire rentehopp i år, og dermed er det to som gjenstår i 2006. Og om ett år tror jeg foliorenten vil ligge på 3,75 prosent, sier Søvik til NA24.

- Lyn fra klar himmel

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor deler samme oppfatning som Søvik.

-Det kommer ingen renteendring på torsdag. Det skyldes at de hevet i mai, og i henhold til Norges Banks strategi så skulle renten opp i mai eller juni.Som vi vet ble renten satt opp i mai, sier Dørum til NA24.

- Det vil komme som lyn fra klar himmel om renten går opp på torsdag, sier Dørum

Dørum er imidlertid opptatt av hvilke signaler som kommer fra Norges Bank og om de kommer til å indikere en tempoøkning.

Hvor mange rentehopp får vi i 2006?

- I år gjenstår det to rentehevinger, og om ett år ligger renten på 3,75 prosent, tror Dørum.

Norges Banks rentemøte er på torsdag og kl. 14 blir beslutningen offentliggjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere