*Nettavisen* Økonomi.

Lang og tynn og tungsindig

Steinerskolen bedømmer personlighet etter kroppsbygning. Var det ikke det jeg visste. Mengele var ikke helt på jordet allikevel.

05.04.08 10:04

Lenge trodde vi Steinerskolen bare var et kosesupplement til en konkurranseorientert og ufleksibel statskole.

Ser man det!

Betryggende å få slått fast at det ikke bare er batikk og vev som står på timeplanen hos de 34 statsstøttede Steinerskolene vi har i landet. Jammen er det ikke litt futt i dem også.

Egentlig er ikke personlighetsmetoden kontroversiell i det hele tatt. Steinerskolen bruker lærebøker med tegninger av forskjellige kroppstyper, og har forklarende tekst om personligheten som ledsager hver enkelt type.

«Tynn og lang kropp» karakteriserer for eksempel en tungsindig personlighet. Og ser vi på dvelende melankolikere som Leif Juster og Kristoffer Schau, er det vanskelig å si seg uenig i en slik teori.

En annen kategori går riktig nok under tittelen «Når hodet nesten synker ned i kroppen», og jeg må ærlig innrømme at akkurat den posituren er litt ukjent for meg, men så er ikke jeg lærer heller. Det kan jo virke som de forsøker å beskrive folk uten nakke, og siden personligheten som ledsager denne kroppstypen er «oppfarende», stemmer det ganske bra overens med mitt inntrykk av boksere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øvrige holdninger i læreboken er så treffsikre at de knapt trenger videre utdyping, men jeg kan nevne at «utstikkende skuldre» karakteriserer de trege, og «normal kropp» betegner de sorgløse.

Men det visste du selvsagt fra før.

Jeg har på generelt grunnlag alltid latt meg imponere av folk med en hang til det alternative.

«Når i tvil, velg alltid den minst sannsynelige forklaringen», er en interessant livsfilosofi. Men jeg føler at persontypebeskrivelsene til Steinerskolen, om enn så treffende, er litt mangelfulle. De kunne med hell ha innlemmet persontypene deres egne tilhengere i stor grad består av.

Jeg har faktisk tillatt meg å komme med noen forslag:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Heiko Junge, Scanpix)

Generelle trekk 1
En grunnlegende skepsis mot meieriprodukter.

Generelle trekk 2
En grunnleggende begeistring for spelt.

Blek, gjennomsiktig hud og skjør fremtoning
Handler i helsekostforetning.

Direkte anemisk
Jobber i helsekostfortetning.

Hun
En merkelig, udefinerbar, nærmest stålullaktig hårkonsistens. Begrensede motoriske evner. Sverger som regel til tarmsoppen Candida når alt fra halsbrann via utslett til dobbeltsyn skal forklares. Satt som regel på bøylehesten og strikket mens vi andre hadde gym.

Han
Egentlig mye av det samme, bort sett fra at han ikke satt på bøylehesten. Han ble bare valgt sist.

Satser på at disse kategoriene finner veien inn i fremtidige Steinerskolebøker og bidrar til å øke forståelsen mellom ulike mennesketyper. Og har du barn som nærmer seg seksårsalderen, har jeg kanskje gjort det litt lettere for deg å velge skole?

Det er hvertfall lov å håpe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.