Langemyhr får 20 millioner

Foto: Scanpix

Byggmester Harald Langemyhr er tilkjent 20 millioner kroner i erstatning av Oslo kommune.

31.10.13 17:48

Dommen falt i Oslo tingrett i ettermiddag.

- Jeg er ikke overrasket over dommen. Dette er noe kommunen skulle betalt i 2008. Vi har tross alt levert varer og arbeid som det ikke er gjort opp for, sier Langemyhr til Tønsberg Blad.

- Hovedpoenget med dommen slik jeg ser det, er at kommunen ikke hadde lov til å heve kontrakten, ikke lov til å holde tilbake utstyr og maskiner og ikke rett til å stenge oss ute fra byggeplassen. Det er jeg veldig glad for.

Kommunen ble dømt til å betale Langemyhr 13.828.218 kroner, pluss renter fra 18. November 2008. Til sammen blir det snaut 20 millioner kroner.

- Dette er en kjempeoppreisning. Men at vi får penger er egentlig en selvfølge, sier Langemyhr.

Saksøkte Oslo kommune
Byggmester Harald Langemyhr saksøkte i fjor Oslo kommune for å dekke tapene han mener flere års kamp mot kommunen har påført han.

På nyåret i 2012 ble Langemyhr frikjent for grovt bedrageri av 18,4 millioner kroner mot Oslo kommune. Dette var i forbindelse med byggingen av omsorgsbygg på Økern. I de drøye tre årene rettsaken pågikk, led Langemyhrs selskap store økonomiske tap. Umiddelbart etter frikjennelsen, varslet Langemyhr og hans advokater at han ville gå til søksmål mot Oslo kommune.

- Vi må sette oss ned å regne ut hvilke økonomiske tap han er påført gjennom prosessen, men det vil bli betydelige beløp. En liten del vil bli erstatning for at Langemyhr ble satt i varetekt uten grunn, sa forsvarer Ellen Holager Andenæs til Tønsbergs Blad i januar i fjor.

Forsvareren hevdet at prosessen mot byggmesteren nesten har knust forretningsvirksomheten hans.

- Han har unngått konkurs på grunn av velvillig holdning fra kreditorer, som har trodd på at dette ville løse seg til slutt. Nå som dommen er rettskraftig, vil nok ting forandre seg dramatisk for Langemyhr, sa Holager Andenæs.

Byggeplassen ble stengt
I ettertid har Langemyhrs selskaper en rekke ganger blitt begjært konkurs i Tønsberg tingrett.

Våren 2008 ble byggmester Harald Langemyhr anmeldt av Oslo kommune for bedrageri av over 18 millioner kroner, i forbindelse med byggingen av Omsorgsbygg på Økern. Denne kontrakten ble hevet, og byggeplassen stengt.

Langemyhrs firma, som da hadde rundt 100 millioner i omsetning, måtte permittere de ansatte. Kommunen stengte også byggeplassen, og nektet å utlevere Langemyhrs anleggsmaskiner og verktøy.

Dette er altså retten kommet til at kommunen ikke hadde rett til.

Les flere saker hos Tønsberg Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.