Langer ut mot Giske

Foto: André Clark Utvik

Finansnestor Anders Onarheim mener staten ved Trond Giske utviser noregesrekord i dårlig styring.

24.06.13 21:32

Investoren og tidligere megler Anders Onarheim mener statens innblanding i budkampen om oppdrettsselskapet Cermaq minner om markedsmanipulasjon.

– Dette må være norgesrekord i dårlig eierstyring, sier Onarheim til Dagens Næringsliv (DN) ifølge NTB.

Marine Harvest har de siste ukene forsøkt å overta Cermaq, men selskapet trakk seg fra kampen sist fredag da budfristen utløp. Dagen før hadde staten som gjennom Nærings- handelsdepartementet er største eier, varslet at eierposten på 43,5 prosent ønskes økt til 65 prosent.

Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet utelukker imidlertid ikke at det kan komme til å by på deler av selskapet senere.

Onarheim mener staten og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) fortjener kritikk for måten man har påvirket budkampen. Han mener det ble skapt stor forvirring og usikkerhet i markedet da staten gikk ut og sa at den vil kjøpe en stor del av selskapet dagen før fristen for et frivillig bud fra Marine Harvest gikk ut.

– Staten som største eier må gjerne mene offentlig om et bud er godt eller dårlig, men for øvrig er det eneste riktige å sitte helt i ro til budet er avklart, mener Onarheim, som sier statens oppførsel kan ligge i en gråsone når man ser på regelverket i aksjemarkedet.

Kritikken blir imidlertid kontant avfeid av næringsministeren, som sier staten har gjort alt etter boka. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.