Langer ut mot myndighetene

Foto: André Clark Utvik

- Molbotankegang, sier Tor Olav Trøim om eierskapsbegrensningene for oppdrettsnæringen.

02.03.09 09:15

LONDON (NA24): - Marine Harvest er litt låst siden norske myndigheter har lagt begrensninger på at ikke noen skal eie mer enn 25 prosent av lisensene i Norge, sier Tor Olav Trøim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han mener dette er molbotankegang, og sier det hemmer deres satsning på denne industrien for at den skal vokse og bli lønnsom for investorene.

Krever endring
Tor Olav Trøim har vært den utflyttede skipsrederen John Fredriksens høyre hånd i en årrekke. Rederen eier 31 prosent av sjømatkonsernet Marine Harvest.

- Vi synes myndighetene sterkt bør revurdere denne regelen, man bør ikke tvinge noe som kan bli et meget bra norsk selskap til å investere i utlandet istedenfor i Norge, sier Trøim. Han mener man sårt trenger en sterk oppdrettsindustri i Norge.

Marine Harvest vil etablere og opprettholde en finansiell posisjon som setter selskapet i stand til å lede den videre restrukturering av sjømatbransjen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Avviser Trøim
Statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeri- og kystdepartementet sier dagens regjering ønsker en variert eierskapsstruktur i havbruksnæringen.

- Det betyr at vi ønsker både små og store selskaper. Eierskapsbegrensningen på 25 prosent av samlet nasjonal konsesjonsbiomasse bidrar til å sikre dette, sier statssekretæren til NA24.

De «rødgrønne» justerte også eierskapsbegrensningen ned da de kom i posisjon.

- Det er ikke aktuelt å endre det nå, sier Ulriksen.

- Men Fredriksen-gruppen truer med å investere i utlandet på grunn av dette?

- Det er flott at Marine Harvest investerer i Norge, men de kan ikke eie flere oppdrettskonsesjoner for laks, ørret eller regnbueørret, sier han.

Flere muligheter
Ulriksen sier at Fredriksen-gruppen imidlertid kan investere i andre oppdrettsarter og i andre deler av produksjonskjeden, for eksempel i videreforedling.

- For øvrig har Marine Harvest så vidt meg bekjent nylig blitt nest største eier i Aker Seafood med 11,92 prosent. Det betyr vel at de anser det som interessant å investere i Norge, og utvikle seg som sjømatselskap, sier Ulriksen.

- Kan det hende av oppdrettsindustri i Norge blir svakere som Trøim sier?

- Nei, jeg mener det er en styrke for oppdrettsindustrien i Norge at laksekonsesjonene er på flere hender. For eksempel er flere av de mest lønnsomme oppdretterne mellomstore, regionale selskap, sier Ulriksen.


Ingen hindring nå
- Per i dag hemmer ikke eierskapsbegrensningene. Men dersom selskapet hadde vært i ekspansjonsmodus, er det klart at det er en ulempe at en ikke kan vokse i det mest lønnsomme landet, sier analytiker Aslak Berge i meglerhuset First Securities til NA24, og legger til at Norge har også det største vekstpotensialet på lang sikt innen lakseoppdrett.

Analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets sier til NA24 at alle begrensninger reduserer mulighetene, også for sjømatkonsernet.

- Men Marine Harvest er mer enn store nok i Norge til å drive effektivt, slik de er organisert i dag, selv om de blir vanskelig for dem å få sin andel av fremtidige konsesjoner i Norge, sier han, og legger til at det i praksis betyr at Norge «subsidierer» mindre oppdrettere i forhold til de store, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.