Langer ut mot ny mediestøtte

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

- Forhistorisk, mener Gunnar Stavrum.

17.12.10 12:39

I går fikk kulturminister Anniken Huitfeldt utredningen om en ny mediestøtte. Utvalget er delt på midten fordi den eneste nettredaktøren i utvalget, Henrik Færevaag, ble syk.

- Det er underlig at utvalget ikke ble supplert med en ny person fra nettet. Nå ble det en boltreplass for papiravisene og ulike interesseorganisasjoner, sier Stavrum.

Går for omfordelingsalternativet
Nettavisens redaktør støtter det såkalte Omfordelingsalternativet, som foreslår åtte prosent moms på alle nyhetsmedier - uansett om det er på papir eller nett. De 700 millioner kronene i nye statsinntekter skal fordeles i støtte til redaksjoner og journalistikk, uansett hvilken plattform de publiserer på.

- Ulik moms på papir og nett er skrikende urettferdig, og dessuten nesten umulig å kontrollere. La oss tenke oss et avisabonnement som både er på papir og elektronisk – hvilken momssats skal det produktet ha, spør Stavrum.

Nettavisen-redaktøren får støtte fra kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes.

Han sier til Kampanje at Slettholm-utvalgets innstilling er er en innstilling hvor halvparten ønsker en forskjellsbehandling og en konkurransevridning mellom medier og hvor den andre halvparten ønsker like konkurransevilkår.

- Jeg støtter hovedprinsippene til Yngve Slettholms såkalte omfordelingsalternativ og tar sterk avstand fra det såkalte flermedialitetsalternativet som egentlig burde ha fått navnet papiravis- og forskjellsbehandlingsalternativet. Jeg er opptatt av likebehandling av innhold – og like vilkår for konkurranse. Også er jeg særdeles opptatt av at mediene får statlig støtte. Hvis ikke vil medieindustrien ende opp som en ren underholdningsindustri. Det ville ha vært trist. Ja, jeg ønsker mer statlig støtte enn tidligere, men lik behandling av medier, sier Gimnes til Kampanje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tommy Brakstad

Stavrum synes at politikerne bør prioritere god journalistikk foran medieplattform.

- Egentlig er ikke dette så vanskelig. Det er redaksjoner og journalister som skaper journalistikk. Dersom man ønsker å støtte god journalistikk, så må støtten knyttes til redaksjonelle kostnader. Da støtter man det man ønsker å støtte, i stedet for å hindre en ønsket omstilling fra papir til nett og elektroniske publikasjoner som iPad, sier Stavrum.

Milliardstøtte til avisene
Stavrum viser til at momsfritaket til papiravisene i praksis er milliardstøtte til avisene som har størst inntekter – som VG, Aftenposten og Dagens Næringsliv. Han avviser at åtte prosent moms vil gi nedbemanning, slik de store avisene påstår.

- Staten skal ikke ta pengene. De 700 millionene man får i ekstra moms, skal fordeles tilbake til mediebransjen og være støtte til journalistikk. Slik sett er det mer sannsynlig at omfordelingen vil gi flere redaksjonelle årsverk - og ikke færre – fordi mer av støtten trolig vil gå til bedrifter som har mindre andre kostnader til papirproduksjon og avisdistribusjon.

I sin daglige kommentarspalte Nett på sak raljerer Stavrum med papiravisenes propaganda om utvalget, og viser til at papiravisene i dag er full av kommentarer fra papiravisfolk – og ikke en eneste kommentar fra nettavisene. Hans håp er at kulturminister Anniken Huitfeldt gjennomskuer papiravisene, og lager et støttesystem som er tilpasset fremtiden – og ikke fortiden.

- Leserne forlater papiravisene og velger nett. Dersom nettavisene skal bli bedre, trengs mer redaksjonelle ressurser. Og da må man ikke lage et støttesystem som er urettferdig og som kun er tilpasset papiravisene.

Si din mening i kommentarfeltet under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.