Lanserer bolig med 100 prosent strandlinje

Foto: Foto og design: Viking Composite

Bergensfirma lanserer bolig med 100 prosent strandlinje og 25.000 års levetid. Første bolig ferdig i juli.

10.04.12 21:32

Flytende Bolig AS er få måneder unna lansering av et helt nytt boligkonsept i Norge. Boligene er i realiteten båter. Avansert design, solid byggekvalitet og suveren bokvalitet skal lokke nordmenn i hopetall til å flytte "på sjøen".

Det er gründer Per-Andre Wiberg som står bak ”Flytende bolig” som første ble lansert under ”Sjøen for alle” på årets båtmesse i Lillestrøm. Her ble de første tegningene og en miniatyrmodell fremvist. I juli ferdigstilles den første flytende boligen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Økende trend globalt
Ifølge gründeren er det økende etterspørsel etter flytende boliger mange steder i verden.

- Det blir etablert egne havner for flytende boliger, til og med hele bydeler på vannet. I England bor over 300.000 mennesker i båt. I Amsterdam bor mellom 2400 og 3000 familier i båt på kanalene, sier Wiberg til NA24.

Han opplyser at i Ljburg bygges det en flytende bydel med boliger for 45.000 personer, i tillegg arbeidsplasser til 12.000 personer.

Norge perfekt
Han mener den norske kysten er perfekt for boformen med vår langstrakte kyst.

- Alle forhold ligger til rette for å bo på sjøen i Norge. Vi kan løse boligmangelen i bynære områder ved å benytte areal som allikevel ikke kan benyttes og vi kan utnytte områder som ikke er egnet til boligformål. Trenger kommunen allikevel området - ja da er flytende bolig flyttbart, sier Wiberg.

Foto: Guy Design Group

En av fordelene med flytende bolig er at de ikke medfører varige inngrep i naturen slik tradisjonelle boliger gjør.

- Stat, kommuner og fremtidige generasjoner kan med letthet føre naturen tilbake til uberørt tilstand, sier Wiberg.

Fra 25.000 til 35.000 kroner per kvadratmeter
I første omgang vil Wibergs selskap bygge flytende boliger i størrelser fra 30 - 100 kvadratmeter. Deretter i størrelser fra 60 til 250 kvadratmeter.

- Våre foreløpige prisestimater sier at kvadratmeterprisen vil ligge i området fra 25.000 til 35.000 kroner per kvadratmeter. Det avhenger av hvorvidt det er snakk om nøkkelferdig eller råbygg, graden av selvforsynthet og utstyrsnivå, sier Wiberg,

Ingen salgskontrakter er foreløpig undertegnet, men Wiberg håper å selge 40 boliger i året med en gjennomsnittspris på to millione kroner.

Få bakdeler
- Hva er bakdelene ved å bo i boligbåt?

- Bevegelse er uvant for noen, men oppleves for de fleste behagelig. Boligen bør uansett ligge i skjermet farvann for minst mulig bevegelse, sier Wiberg som ramser opp det han mener er fordelene ved å bo i en båt:

Mange fordeler
- Flytende bolig er som et kinderegg. Du får hus, hytte og båt under samme tak. Boligene er flyttbare og kan kjøres som en helt vanlig båt. Du har utsikt og 360 graders strandlinje. De er tilnærmet vedlikeholdsfrie, det holder kun med vask. Du får nærhet til sjøen, mindre mindre støv og forurensing - økt livskvalitet, sier Wiberg til NA24.

Miljømessig har flytende boliger flere fordeler. Ingen inngrep i naturen, ingen opparbeidelse av tomt, flyttbart og mulighet for å ta med boligen, nærmest ubegrenset levetid og tilnærmet vedlikeholdsfritt, mulighet for selvforsynthet via solfangere, solceller, vindmøller, vannbårent varme eller jordvarme.

Lave driftskostnader
Driftskostnadene skal være lavere enn å bo i en vanlig bolig.

- Leie eller kjøp av båtplass varierer veldig i pris avhengig av størrelsen og beliggenheten, samt fasilitetene på marinaen. Bynært vil båtplass koste fra 200.000 til 600.000 ved kjøp, mens leie koster typisk fra cirka 12.000 kroner per år. De minste båtene trenger enkel båtplass og de større dobbel båtplass, i den grad det er noe som heter enkel og dobbel båtplass. Mange disponerer egen strandlinje. Båter kan ankres opp midtfjords, men her gjelder egne regler for hvor lenge og at man ikke må ligge til hinder for skipstrafikk, opplyser Wiberg,

En flytende bolig slipper unna statlige og kommunale avgifter som vanlige boliger har.

- Du får utgifter til tømming av septik dersom du ikke tømmer selv. Boligbåtene kan gjøres selvforsynt med strøm og vann. Ellers må du kun ut med vanlig båtforsikring, sier han.

Blir registrert som båt
Ifølge Wiberg gir vanlige banker ikke vanlig boliglån til en flytende bolig.

- Båtene blir registrert i skipsregisteret og godkjent som båt og kan belånes med sikkerhet i båten, avslutter Wiberg.

25.000 års holdbarhet
På nettsiden flytendebolig.no lister Wibergs selskap opp følgende fordeler med å bo i en flytende bolig:

- billigere enn tradisjonelle hus

- ingen opparbeidelse av tomt

- krever ingen grunnmur

- monteres på tre dager

- holdbarhet på 25.000 år

- valgfrihet i forhold til plassering

- miljøvennlig boform

- modulbasert, 30 - 250 kvm

- flyttbart

- moderne design

- bygges i henhold til moderne boligkrav

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.