NA24.no

Britene vil bryte med EU og få til en bilateral avtale for å få adgang til EUs indre marked. Men statsminister David Cameron vil ikke bli «styrt via faks fra Brussel»
Britene vil bryte med EU og få til en bilateral avtale for å få adgang til EUs indre marked. Men statsminister David Cameron vil ikke bli «styrt via faks fra Brussel» Foto: Geert Vanden Wijngaert

Lar folket avgjøre EU-medlemskap

Sist oppdatert:
Britenes statsminister vil ha folkeavstemning om EU-medlemsskap i 2015.

Statsminister David Cameron vil foreslå at det etter 2015 holdes en folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal meldes ut av EU. Det melder NTB onsdag.

Britenes forhold til EU er tema for en viktig tale som Cameron skal holde onsdag. At han vil foreslå en folkeavstemning, går fram av utdrag av talen som nyhetsbyrået AFP publiserte natt til onsdag.

Cameron ønsker å reforhandle Storbritannias forhold til resten av Unionen. Når forhandlingene er ferdige, vil britene bli stilt overfor et tydelig valg: Å forbli EU-medlem på grunnlag av de reforhandlede betingelsene, eller å melde seg ut.

– Det vil bli en folkeavstemning om å bli værende eller å melde seg ut, heter det i et av utdragene fra talen til Cameron, som selv håper at britene vil stemme ja til fortsatt EU-medlemskap.

Økonomisk krise
Reforhandlingen av betingelsene for Storbritannias EU-medlemskap, vil bli en del av det neste valgprogrammet til Camerons konservative parti. Hvis De konservative vinner neste valg, vil avstemningen kunne holdes i første halvdel av neste parlamentsperiode.

I utdrag av talen som tidligere er offentliggjort, understreker Cameron at EU må finne en løsning på tre store utfordringer. Det er gjeldskrisen i eurosonen, sviktende konkurranseevne og dalende støtte hos befolkningen i Unionen.

– Dersom vi ikke tar tak i disse utfordringene, er faren at Europa mislykkes, og at det britiske folket sklir mot en utmelding, heter det i talen.

– Jeg ønsker ikke at det skal skje. Jeg ønsker at EU skal lykkes, og jeg ønsker et forhold mellom Storbritannia og EU som gjør at vi blir værende.

Mind the gap
Det er et økende gap mellom EU sentralt og Unionens 500 millioner innbyggere, advarer Cameron. Harde sparetiltak i flere land har understreket dette, ifølge statsministeren.

– EU blir sett på som noe folk utsettes for heller enn noe som handler på deres vegne, heter det i taleutdraget.

– Folk kjenner på økende frustrasjon over at avgjørelser som tas lenger og lenger unna dem, gjør levestandarden deres dårligere gjennom tvungen sparing, eller at skattepengene deres brukes til å redde regjeringer på andre siden av kontinentet, mener Cameron.

Press
Cameron er under hardt press på hjemmebane for å definere forholdet til EU på nytt.

Enkelte politikere hevder at en folkeavstemning om EU vil kunne endre Storbritannias rolle i verden, skape avstand til allierte og undergrave Camerons politiske skjebne. Han er blitt advart fra en rekke hold, blant annet USA, som i klare ordelag ber Storbritannia om å forbli i EU.

Også europeiske politikere har gitt britene klare oppfordringer om å forbli en del av det europeiske prosjektet, men det er også klart at tålmodigheten med kranglevorne briter begynner å bli tynnslitt i EU. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere