*Nettavisen* Økonomi.

Latterliggjorde Facebook og Twitter

ENGASJERER: Facebook har blitt en god ytringskanal for ulike temaer og problemstillinger. Foto: (Foto: Nettavisen/Facebook)

IT-selskap hevdet de var verdt hundrevis av milliarder. Investor bet på.

16.10.09 19:47

Den siste tiden har selskap bak sosiale medier som Facebook og Twitter vært veldig i vinden, og fått penger av såkalte venture kapitalister.

NA24 - din næringslivsavis

Venture kapitalister (gjerne forkortet VC’er, fra venture capitalist på engelsk) er investorer som investerer i selskap i oppstartsfasen, ofte før selskapet har fått noen som helst inntjening.

Flere IT-selskaper med null eller svært lav omsetning, som for eksempel Facebook og Twitter, blitt verdsatt til svært høye summer, på bakgrunn av investeringer fra VC’er. Ved at VC’ene kjøper en andel aksjer i selskapet blir det implisitt verdsatt som om alle aksjene i selskapet hadde den verdien.

Twitter verdt tusener av millioner
For eksempel var det nylig en VC-gruppering som kjøpte en 10 prosent eierandel i mikrobloggingsselskapet Twitter for 100 millioner dollar, noe som verdsetter selskapet som helhet til én milliard dollar (5,63 milliarder kroner med dagens kurs).

En som har sett seg lei av denne typen svært høye verdsettelser av selskaper med nesten ingen pengestrøm er IT-gründeren Jason Fried, som driver et internettprogramvarefirma ved navn 37signals. Fried, som selv er en aktiv Twitter-bruker, mener mikrobloggingsselskapet er «det seneste eksempelet på en lang rekke latterlige verdsettelser av selskaper som ikke tjener noen penger». Det skriver Forbes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Twitter har nemlig ikke engang reklameinntekter på siden sin, men ser nå etter mulige måter å tjene penger.

Les mer: Åpner for reklame på Twitter

Falsk pressemelding
For å latterliggjøre denne typen verdsettelser la Fried i september ut en falsk pressemelding på bloggen til selskapet sitt med tittelen «37 signals verdsatt til 100 milliarder dollar etter dristig VC-investering». IT-lederen vitset at den avsindige prislappen skal ha vært et resultat av at selskapet solgte 0,000000001 prosent av selskapet for én dollar, hvilket ga en implisitt verdsettelse på over 500 milliarder kroner for selskapet som helhet.

Fried fortsatte med en satirisk kommentar til investeringen:

- Når det kommer til verdsetting, er det å tjene penger et virkelig hinder. Når du først har profitt, er det umulig å bare finne på ting. Det er derfor vi bytter til en «freeconomics»-modell. Vi kommer til å gi alt bort gratis og la markedet spekulere i hvor mye penger vi kunne tjent om vi hadde lyst til å tjene penger. På den måten er det bare himmelen som setter grenser!, spøkte Fried, ifølge Forbes.

Bet på
Merkelig nok var det noen som bet på vitsen. Fried forteller Forbes at de har fått et sted mellom 30 og 40 telefoner fra VC-selskaper siden oppstarten i 1999, og at de fikk en ny runde med telefoner etter blogginnlegget.

De fleste VC'ene som ringte skjønte det var en vits, men ville likevel høre om det var muligheter for å gjøre en virkelig investering. Imidlertid var det en VC som ringte og lurte på om det var mulighet for om han kunne «være med» på investeringen. Fried takket pent nei til alle.

Twitter er ikke det eneste selskapet av denne typen som er verdsatt til store summer. Nettsamfunnet Facebook, som rett nok har omsetning, men taper penger, ble verdsatt til det tidobbelte, 10 milliarder dollar, sist gang selskapet hentet inn penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag