NA24.no

(Scanpix)

Lav ledighet blant innvandrere

Sist oppdatert:
Ikke siden 1990 har det vært så lav arbeidsledighet blant innvandrere.

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra seks prosent i fjerde kvartal 2006 til 4,4 prosent i fjerde kvartal 2007, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

9.193 innvandrere var registrert ledige i fjerde kvartal 2007. Dette var 2.000 færre enn samme kvartal året før. Ledighetsnivået blant innvandrere er det laveste som er registrert i denne gruppen siden statistikken ble etablert i 1989.

Mest ledighet blant afrikanere
Den relative nedgangen i ledigheten er mye den samme også i befolkningen for øvrig. SSB ser dermed ingen tilnærming til majoritetsbefolkningen til tross for det synkende nivået blant innvandrerne. I befolkningen utenom innvandrergruppen gikk den registrerte ledigheten ned fra 1,8 til 1,3 prosent.

Fjerde kvartal 2007 var det en registrert ledighet på 10,1 prosent blant innvandrere fra Afrika og 5,9 prosent for de fra Asia. Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU hadde en ledighet på 5,3 prosent, og i gruppen fra Sør- og Mellom-Amerika var nivået nede i 4,7 prosent.

Alle de vestlige gruppene og de fra EU-landene i øst lå for øvrig noen desimaler under 2 prosent i ledighet.

Skyldes kortere botid
Det høye ledighetsnivået i den afrikanske gruppen skyldes til dels at den har høyest andel flyktninger med kortere botid i Norge, fortrinnsvis fra Somalia.

Den asiatiske gruppen er mye større og mer sammensatt når det gjelder innvandrernes botid og innvandringsgrunn, mens den latinamerikanske er den mest etablerte av de ikke-vestlige gruppene der chilenske flyktninger utgjør majoriteten. Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU består i hovedsak av flyktninger fra Balkan som ankom Norge på 1990-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere