NA24.no

Lav rente i lang tid

Sentralbanksjef Øystein Olsen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Øystein Olsen med årets første avgjørelse.

Norges Bank kom torsdag klokken 10 med årets første renteavgjørelse. 

Her ble det klart at sentralbanksjef Øystein Olsen holder renten uendret på 1,5 prosent, et nivå den har ligget på siden mars 2012. 

- Utviklingen i norsk økonomi har samlet sett vært om lag som ventet. Derfor holdes styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

På forhånd var det heller ikke ventet at det ville bli noen endring.

- Ingen venter renteendring fra Norges Bank i dag, var beskjeden fra Nordea Markets sjeføkonom Steinar Juel.

Rett etter avgjørelsen styrker imidlertid kronen seg mot de fleste større valutaer.

Her kan du følge utviklingen i kronekursen

Sentralbanken er samtidig ute med en ny rentebane, som er nokså lik den fra desember. Det ventes fortsatt at første renteøkning kommer neste sommer.

- Svakere utsikter
Internasjonalt fortsetter den moderate økonomiske oppgangen. Her hjemme har veksten vært om lag som anslått, men utsiktene fremover er noe svakere. Veksten i petroleumsinvesteringene og boliginvesteringene ser ut til å bli lavere enn tidligere anslått.

Kronen har vært litt svakere enn lagt til grunn, og lønnsveksten i 2013 ble høyere enn ventet. Det er utsikter til at konsumprisveksten blir litt høyere enn tidligere anslått.

– Analysene tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå fram mot sommeren 2015, og at den deretter økes gradvis. Prognosen er om lag uendret fra desember, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Prognosene for norsk økonomi viser at veksten etter hvert vil ta seg noe opp. Det ventes at kapasitetsutnyttingen avtar noe det nærmeste året, men deretter gradvis øker opp mot et normalt nivå. Prisveksten anslås å ligge noe under, men nær 2,5 prosent i årene fremover.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1–2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 19. juni 2014, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Steinar Juel, sjeføkonom Nordea Markets, sier at en større endring i rentebanen vil være svært overraskende.

Nokså nøytral bakgrunn
Ser man på en del av de viktigste faktorene som Norges Bank hensyntar når de setter renten er det litt blandet drops.

En av sentralbankens viktigste jobber er å holde inflasjonen i sjakk. Derfor opererer den også et inflasjonsmål på 2,5 prosent. En høyere inflasjon enn dette tilsier økning og vice versa. 

Inflasjonen har de siste månedene vært litt over sentralbankens egne anslag, men ikke mer enn at det er nokså rentenøytralt.

Den importveide kronekursen har så langt i år ligget litt mer enn en prosent høyere enn hva sentralbanken selv har spådd. Dette taler for renteøkning.

Samtidig har også renteforventningene i andre land falt, noe som taler mot økning. 

Teknisk beregningsutvalg kom tidligere i år med en oversikt som viste at lønnsveksten i fjor ble sterkere enn ventet. Men samtidig er anslagene foran årets hovedoppgjør moderate. Norges Bank har et anslag i år på 3,5 prosent.

Nordmenns handleiver og aktiviteten i boligbygging har vært svakere enn ventet. Noe som veier for en lavere rente. Men samtidig har arbeidsmarkedet vært litt sterkere enn ventet.
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere