NA24.no

Lav strømpris gir høy nettleie

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Historisk lav strømpris i sommer.

Oslo (ANB): I sommer har prisen for nettleie vært nesten dobbelt så høy som selve prisen på strøm.

Mange forbrukere undrer seg over at kWh-prisen for nettleie er den samme, mens kWh-prisen for strøm har vært historisk lav.

– Jeg har stor forståelse for at mange synes prising av strøm er komplisert, spesielt siden nettleien per kWh nå er høyere enn selve strømprisen, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund Nett.

Tre komponenter
Den totale prisen på strøm består nemlig av tre hovedkomponenter: Selve kraftprisen (det du betaler til den kraftleverandøren du selv har valgt), nettleien (transport av strøm som du betaler til din lokale netteier) og statlige avgifter.

Forbrukeren står fritt til å velge strømleverandør, og prisene på strøm fastsettes ut fra prinsippet om tilbud og etterspørsel.

Er det stort forbruk og lite strøm i omløp, blir prisene høye. Er det derimot god tilgang på strøm, men mindre etterspørsel (slik som nå), blir prisene lave.

Dette gjelder altså selve strømproduktet.

Fast nettleie
Når det gjelder nettselskapet og nettleien, er situasjonen en helt annen: Fordi det ikke gir mening å bygge to ledningsnett til det samme huset, er strømnettet et naturlig monopol.

– Siden det ikke finnes flere nett, og strømkundene ikke kan velge hvilket nettselskap de vil bruke, er nettselskapene strengt regulert av myndighetene, påpeker Schau.

Det er myndighetene ved NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) som bestemmer hvor store inntekter nettselskapene kan ha.

Selve nettleien kunden betaler går til ulike aktører og fordeler seg stort sett slik: 35 prosent går til drift og vedlikehold av strømnettet og 15 prosent går til Statnett, mens de siste 50 prosentene går til offentlige avgifter som forbruksavgift, innbetaling til energifondet og merverdiavgift.

Drift og vedlikehold
Nettleien skal dekke kostnadene til å bygge nytt nett, drift og vedlikehold, måling, avregning, fakturering og kundesentertjenester.

– Kostnadene forbundet med drift og vedlikehold av strømnettet, er tilnærmelsesvis de samme uavhengig av strømmengden som transporteres i nettet, sier Hafslunds informasjonssjef.

– Nettselskapene har derfor små muligheter til å redusere kostnadene på grunn av lave kraftpriser og mindre forbruk av strøm. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere