*Nettavisen* Økonomi.

Lave priser gir utsatt rentehopp

Ferske tall viser at prisveksten i Norge ikke er så høy som Norges Bank ønsker seg. Dermed kan det drøye med neste renteøkning.

10.01.06 10:54

Fra 2004 til 2005 steg prisene her til lands med 1,6 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Mens prisoppgang på drift og vedlikehold av biler, kultur- og fritidstjenester og transporttjenester trakk opp, dempet klær og sko veksten.

I løpet av det siste året har prisene på klær og sko falt med nesten fem prosent.

Skuffende for Norges Bank
Kjerneinflasjonen, som er prisveksten korrigert for korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg med 0,9 prosent på årsbasis i desember.

I november i fjor var tilsvarende vekst 1,1 prosent.

Det er den underliggende prisveksten Norges Bank vektlegger når de skal bestemme utviklingen i styringsrenten fremover.

I forkant ventet økonomene at kjerneinflasjonen skulle ende på 1,2 prosent, mens sentralbanken hadde en vekst på 1,3 prosent i sine prognoser.

Ingen økning i januar
- Tallene er litt svakere enn ventet, og særlig trekker matvarer og klespriser ned. Det er importprisene som holder prisveksten i sjakk, og vi ser ingen umiddelbare tegn til økning i inflasjonen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Dagens tall gir ifølge Aamdal ikke noen grunn til å heve styringsrenten med det aller første. Han tror ikke på noen renteøkning på Norges Bank-møtet i slutten av januar, i motsetning til enkelte av sine kollegaer.

- Men vi tror Norges Bank holder fast på strategien om å øke styringsrenten i mars, forteller Aamdal.

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at rente- og valutamarkedet vil reagere hvis prisveksten endte lavere enn én prosent. De påpeker imidlertid at januartallet blir langt mer spennende, ettersom Norges Bank venter et hopp i den underliggende prisveksten på hele 1,7 prosent.

Det er nær en dobling fra de reelle desembertallene.

I minuttene etter at prisveksten for desember ble lagt frem, raste verdien på den norske kronen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag