*Nettavisen* Økonomi.

Lavere lånelyst

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Bedriftene toer sine hender, men husholdningene holder koken.

30.09.09 10:13

Både norske husholdninger og bedrifter og kommuner reduserte sin gjeldsvekst i forrige måned, viser fersk statistikk fra SSB.

5,9 prosent
Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 5,9 prosent fram til utgangen av august, ned fra 6,5 prosent fram til utgangen av juli. Størstedelen av nedgangen i veksten skrev seg fra bedriftene, opplyser SSB.

Stabil gjeldsvekst for Kari og Ola Nordmann
Tolvmånedersveksten i gjeldsveksten for norske husholdninger var 6,4 prosent fram til utgangen av august, ned fra 6,5 prosent fram til utgangen av måneden før, og ved utgangen av august var husholdningenes innenlandske bruttogjeld 1.946 milliarder kroner.

Markert nedgang for bedriftene
For bedriftene, eller de ikke-finansielle foretakenes var veksten imidlertid markant lavere i forrige måned. Bedriftenes innenlandske bruttogjeld var 1.186 milliarder kroner ved utgangen av august. Tolvmånedersveksten var 3,4 prosent, en nedgang fra 4,7 prosent fram til utgangen av juli.

SSB opplyser videre at veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet (se boks) for foretakenes bruttogjeld var minus 3,5 prosent i perioden juni-august, sett i forhold til foregående tremånedersperiode. Denne størrelsen har ikke vært lavere siden januar 1994. Når denne vekstraten er lavere enn tolvmånedersveksten, er det en indikasjon på at tolvmånedersveksten vil avta ytterligere.

- Nedgangen i foretakenes gjeldsvekst kan tyde på at foretakenes låneetterspørsel fortsatt er lav, skriver SSB.

K2 er et tilnærmet mål for hvor stor innenlandsk bruttogjeld publikum (husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuneforvaltningen) har i norske kroner og utenlandsk valuta

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag