Lavere priser i USA

Foto: (Scanpix)

Den amerikanske inflasjonen falt i mars.

15.04.09 14:44

Det viser tall fra de amerikanske statistikkmyndighetene onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

USAs konsumprisindeks viste 0,1 prosent nedgang i mars, ifølge Marketwatch er det som ventet.

Kjerne KPI-en, som ekskluderer matvare - og energipriser, steg med 0,2 prosent, noe som var rett over forventningene på 0,1 prosent. Ifølge statistikkmyndighetene sto en 11 prosents økning i tobakksprisene for mer enn 60 prosent av økningen i kjerne-indeksen.

På årsbasis var KPI ned 0,4 prosent, og falt dermed for første gang på årsbasis siden 1955. Kjerne-KPI steg med 1,8 prosent på årsbasis. Den amerikanske sentralbanken har et mål på 1,5-2 prosent vekst.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dette er CPI - USA:
Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.