NA24.no

Laveste lønnvekst målt noensinne

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets (NTB Scanpix)
Den gjennomsnittlige lønnsveksten var i fjor på 3,1 prosent. Det er det laveste nivået siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å måle årslønn i 1970.

- Vi ser at lønnsveksten tilpasser seg et ganske mye svakere bilde, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Aamdal hadde, i likhet med Norges Bank, ventet en årslønnsvekst på 3,5 prosent i fjor. Han tror den historisk lave lønnsveksten på 3,1 prosent skyldes at lønnstilleggene som ble gitt lokalt på de enkelte arbeidsplassene ble lavere enn ventet. Det kan skyldes at partene lokalt har tatt inn over seg at det går mot dårligere tider, mener Aamdal.

«Etter planen»
LOs sjeføkonom Stein Reegård mener tallene viser at lønnsdannelsen har virket etter planen.

- Den har sikret bra reallønn uten å sette i gang uheldige pris- og lønnskaruseller. At vi klarer det med et stramt arbeidsmarked er en hovedforklaring på en sterk økonomi, sier Reegård.

Forventer økt norsk ledighet
Norgesansvarlig i storbanken HSBC, James Pomeroy, mener Norge er lite konkurransedyktige med høye lønninger og et generelt høyt kostnadsnivå.

- Vi ser at i Norge har lønnsveksten vært sterk på over fire prosent, i Sverige på 2,5 prosent, i store deler av Europa på to prosent, mens man i UK har hatt under to prosent. Norge har hatt en sterk lønnsveks siden finanskrisen og norsk lønninger er nå innen områder som produksjon det dobbelte av det man ser i USA, sier Pomeroy til Nettavisen.

- Tror du at vi må bli vant med høyere arbeidsledigheten?

- Norge har veldig lav ledighet sammenlignet med resten av verden. Dere må nok forvente økt ledighet den nærmeste tiden.

- Det som er spennende med ledighetstall, ikke bare i Norge, men også internasjonalt, er at arbeidsstyrken øker. I Norge økte antall personer i arbeid med 1,5 prosent ifjor. Det, sammen med en lønnsøkning på 3,5 prosent, vil gi en bra forbruksvekst fremover, sier Pomeroy.

Les mer i saken: Tror oljekrakket er sunt for Norge

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere