Gå til sidens hovedinnhold

Laveste på fire år

Her er tallet som setter grå hår i hodet på norske politikere og bedriftsledere.

Oljeprisen fortsatte å falle tungt på den amerikanske råvarebørsen i New York torsdag. Den amerikanske råoljeprisen WTI falt hele 6,7 prosent til bare 42,67 dollar pr fat.

NA24 - din næringslivsavis

Ikke siden januar 2005 har oljeprisen vært på disse nivåene.

Det er forventningene om svakere etterspørsel etter olje i hele verden, som trekker oljeprisen ned. Etterdønningene av finanskrisen har gjort seg gjeldene, og fører til langt mindre aktivitet i verdensøkonomien.

Ser 56 dollar
Nå er det flere eksperter som tror at oljeprisen vil falle videre. Ifølge Marketwatch har meglerhuset Merrill Lynch nylig publisert en rapport hvor de venter en meget svak utvikling for oljeprisen.

Den globale etterspørselen etter olje vil falle med 0,5 prosent til neste år, tror de. I tillegg venter Merrill-analytikerne at veksten i verdensøkonomien vil være på kun 1,3 prosent i 2009. Dette er det laveste nivået siden 1982.

Fallet i veksten vil selvsagt innvirke på oljeprisen. Merrill Lynch venter en oljepris på 43 dollar i første kvartal til neste år, og en pris på 45 dollar i andre kvartal. De venter videre at oljeprisen vil ligge på 56 dollar pr. fat i snitt i andre halvår 2009.

Endrer landskapet
Det drastiske fallet i oljeprisen endrer forutsetningene til oljeselskapene og politikerne. I statsbudsjettet for 2009 er oljeprisanslaget på rundt 80 dollar. Vi er dermed ikke langt unna halvering fra forutsetningene til det norske budsjettet.

Det er imidlertid ikke bare den norske regjeringen som har fått alt snudd på hodet. I olje- og offshoreindustrien sitter nå bedriftslederne å regner på prosjekter som må legges i skuffen. De er rett og slett ikke regningsbærende lenger.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot