*Nettavisen* Økonomi.

Laveste utlånsvekst på ti år

sparegris redde sparepengene sparepenger

sparegris redde sparepengene sparepenger Foto: Shutterstock.

Bankene har strammet skikkelig inn på utlånene.

31.03.09 11:55

Gjeldsveksten fortsetter å falle, viser tall fra Statistisk sentralbyrå som ble offentliggjort tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

- Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) falt til 9,4 prosent ved utgangen av februar - ned fra 9,9 prosent ved utgangen av måneden før. Både husholdningene og de ikke-finansielle foretakene trakk gjeldsveksten ned, skriver SSB.

På forhånd var det ventet at veksten ville være på 9,2 prosent, og fallet var dermed ikke like stort som ventet. Imidlertid ble også januartallene oppjustert fra 9,7 til 9,9 prosent, og dermed er fallet reelt sett like stort som ventet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Samtidig indikerer tallene fra SSB at veksten vil fortsette å falle.

Laveste siden 1999
Det glidende tremånedersgjennomsnittet falt fra 10,5 til 8,8 prosent. Når denne veksten er lavere enn årsveksten tyder det på at veksten vil falle videre.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1.883 milliarder kroner ved utgangen av februar. Tolvmånedersveksten falt også denne måneden, slik den har gjort siden mars 2008. Den lå da på 6,7 prosent, mot 6,8 prosent ved utgangen av januar. Veksten i husholdningenes bruttogjeld har ikke vært lavere siden august 1999.

Den innenlandske bruttogjelden til publikum er hovedsakelig banklån. Denne utlånsveksten falt fra 1,8 prosent i januar til -0,2 prosent i februar, viser tallene fra SSB.

Samtidig tar SSB høyde for at tallene kan være overvurderte.

- De endrede konjunkturutsiktene bidro til at etterspørselen etter nye lån ble dempet utover høsten i fjor. I tillegg har den finansielle krisen ført til at finansforetakene har strammet inn kredittpraksisen overfor kundene sine. På sikt bidrar dette isolert sett til redusert bruttogjeldsvekst, skriver SSB.

Ett unntak
- Ved vurderingen av vekstratene i K2-sammenheng, bør en imidlertid være oppmerksom på at det alltid vil ta en viss tid fra en investeringsbeslutning blir fattet og et eventuelt lånetilsagn blir gitt, til dette slår ut i faktiske bruttogjeldstall. Når likviditeten er stram, er det heller ikke usannsynlig at kundene i større grad enn tidligere trekker opp sine rammelån, noe som også bidrar til at gjelden holder seg høy.

Dermed kan det bli fortsatte fall i kredittveksten utover 2009. Det eneste unntaket i tallene fra SSB er veksten i obligasjonsgjelden. I februar ble en negativ vekst snudd til positiv vekst.

- I februar var tolvmånedersveksten 5,1 prosent - opp fra -1,5 prosent i januar. Vi må tilbake til oktober 2007 for å finne høyere vekst, skriver SSB.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.