Le Pens politikk vinner terreng

En del av de gamle kampsakene til høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen er i fred med å bli stuerene i fransk politikk.

(NA24): Den strenge innvandringspolitikken til Le Pen og partiet National Front ble fordømt i alle politiske lag i Frankrike da den ble lansert for mer enn to tiår siden. Det samme ble Le Pens beskyldninger om at afrikanske storfamilier var årsaken til de sosiale problemene i landet, og National Fronts krav om hjemsendelse av ulovlige innvandrere.

Det som imidlertid førte til at National Front nærmest ble ansatt som en pariakaste, var Le Pens uttalelser om at nazistenes gasskamre var å anse som parentes i historien.

I dag er klimaet en annen i fransk politikk. Opptøyene i forstedene i Paris og i fjor høst har gjort at krav om strengere innvandringspolitikk er blitt mer stuerent.

- I dag kan du si ting som var umulige å si for 20 år siden. Le Pen har satt sitt preg på den politiske diskusjonen – og også på aktuelle politiske spørsmål, sier sosialisten Jean-Louis Bianco i et intervju med International Herald Tribune.

I nyttårstalene varslet regjeringen en strammere innvandringspolitikk, og torsdag sa innenriksminister Nicolas Sarkozy at han ønsker at Frankrike utviser 25.000 ulovlige innvandrere i år, mot 20.000 i fjor og 10.000 i 2002.

Den franske politikk har flyttet seg flere hakk til høyre de siste årene, og Le Pens parti har tidvis inngått valgallianser med andre partier lenger mot sentrum av den politiske skalaen.

- Sentrum vinner fortsatt valg, men sentrum har beveget seg, uttalte en anonym ansatt i regjeringen nylig.

En meningsmåling utført i forrige måned, viser at 43 prosent av franskmennene finner Le Pens ideer overdrevne, men bare 39 prosent mener de er forkastelige. I 1997 var det siste tallet 48 prosent.

Ekstern lenke:
Les mer om situasjonen i fransk politikk i International Herald Tribune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.