Gå til sidens hovedinnhold

Lederen for Transocean-granskingen trekker seg

Bare drøyt to måneder før granskingen av Økokrims håndtering av Transocean-saken skulle legges fram, trekker lederen for granskningsutvalget seg.

– Jeg måtte ikke trekke meg, men mente det var nødvendig for å ivareta utvalgets integritet, sier Jon Petter Rui til Dagens Næringsliv.

Jussprofessoren ved Universitet i Bergen har ledet utvalget som er satt til å granske Økokrims håndtering av skattesaken mot riggselskapet Transocean. Utvalget ble satt ned av Riksadvokaten sist vår – i kjølvannet av at Økokrim trakk anken i det som inntil da ble ansett for å være den største skatteunndragelsessaken i norsk rettshistorie. Granskingsrapporten skal legges fram 31. mai.

Les også: Transocean vant skattestrid i lagmannsretten
Les også: Staten må betale over 40 millioner i Transocean-saken

Rui vil ikke begrunne avgangen sin før rapporten er ferdig og overlevert.

– Utvalget fortsetter sitt arbeid og jeg venter til det har avgitt sin rapport før jeg sier mer om dette, sier han.

Utvalgsmedlem Liv Synnøve Taraldsrud, sorenskriver i Eiker, Modum og Sigdal tingrett, fungerer som leder etter at Rui trakk seg. Morten Holmboe, førsteamanuensis ved Politihøgskolen, og advokat Finn Eide i Deloitte utgjør resten av granskingsutvalget.

Alle de fem tiltalte ble frifunnet da Transocean-saken ble behandlet i Oslo tingrett sommeren 2014. Aktoratet mente det ble unndratt rundt 10 milliarder kroner fra beskatning i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Cayman Islands.

Økokrim anket tre av fem frifinnende deldommer, men trakk hele anken og henla saken dagen før den skulle opp til behandling i Borgarting lagmannsrett i januar i fjor.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken