NA24.no

Ledighet på stedet hvil

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men mange bruker lengre tid på å komme tilbake i arbeid.

Ved utgangen av november var 67.400 personer registrert som helt ledige hos NAV.

Det er en økning på 22.200 personer siden samme måned i fjor.

Arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken, viser de nye NAV-tallene, og siden forrige måned har ledigheten økt med 100 personer. Analytikerne ventet på forhånd en ledighetsrate på 2,6 prosent.

Bruker lengre tid
Ved utgangen av november var antall personer som er helt ledige og på tiltak kommet opp i 94.801 personer.

– Tilgangen på nye arbeidssøkere er redusert de siste månedene. Imidlertid ser vi at mange arbeidsledige nå bruker lengre tid å komme tilbake i arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en melding.

21.700 arbeidssøkere deltar på tiltak, det er 65 prosent flere enn på samme tid i fjor. Justert for vanlige sesongvariasjoner økte summen av ordinære tiltaksdeltakere og registrerte helt ledige med 200 personer i november.

- Fører ikke til fremskynding av renteøkningene
DnB Nor Markets konstaterer at ledigheten i Norge øker veldig forsiktig.

- De første månedene i år (januar – april) var økningen i bruttoledigheten rundt 5.000 per måned. Siden mai har oppgangen vært vesentlig mindre med et snitt på knappe 1.500, men i oktober steg dette til 2.758. Dagens tall viste ingen vesentlig oppgang og den gjennomsnittlige økningen siden mai holder seg dermed inntakt. Dermed ser det fortsatt ut til at ledigheten øker svært forsiktig, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en kommentar.

Norges Bank har et anslag der registrert ledighet topper ut på 3,0 prosent, og Aamdal mener anslaget holder.

- Etter økningen i oktober kunne det se ut til at den månedlige økningen var på vei opp, men nå er vi tilbake på den lave vekstbanen og det er neppe grunn for Norges Bank til å justere forventingene. Dermed vil tallene heller ikke føre til noen fremskynding av renteøkningene, mener DnB Nor Markets-økonomen.

Færre nye ledige
Det er nå én prosent færre som har vært ledige i mindre enn fire uker, mens antall personer som har vært ledige i mellom et halvt år til ett år har tredoblet seg i løpet av det siste året. Det er særlig menn som nå opplever å gå lenge ledig. I november var det fire ganger flere ledige menn med arbeidssøkervarighet mellom et halvt år til ett år enn i fjor.

Høyest i bygg og anlegg
I november var ledigheten på 4,5 prosent i bygg og anlegg. Ledigheten har økt særlig kraftig blant rørleggere og elektrikere. Ledigheten var på 4,1 prosent i industrien og 3,7 prosent innen reiseliv og transport.

Størst økning finner vi i ingeniør- og IKT-fag hvor ledigheten har økt med 88 prosent på ett år, men fortsatt er en arbeidsledighet på 1,2 prosent for denne yrkesgruppen lavere enn landsgjennomsnittet.

Undervisning har lavest ledighet med 0,6 prosent, etterfulgt av helse, pleie og omsorg med 1,0 prosent.

Færre ledige stillinger
I løpet av ett år har antallet stillinger falt med 24 prosent. Nedgangen i november var størst innenfor ingeniør og ikt-fag, kontorarbeid og barne- og ungdomsarbeid.

Flest ledige i Oslo
I Oslo er 3,6 prosent av arbeidsstyrken arbeidsledig. Østfold og Vestfold følger etter med henholdsvis 3,1 og 3,0 prosent.

Sogn og Fjordane har lavest ledighet med 1,7 prosent etterfulgt av Rogaland med 2,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere