*Nettavisen* Økonomi.

Ledigheten faller for 12. måned på rad - laveste på ni år

Antallet personer som er registrert som helt ledige gikk ned med 1 700 i november, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Nå har ledigheten falt hver måned i et helt år.

01.12.17 10:42

Arbeidsledigheten målt ved de som er helt ledige er nå 2,4 prosent av befolkningen sesongjustert, ned fra 2,5 prosent for en måned siden.

Det er den laveste sesongjusterte ledigheten i Norge siden februar 2009, før effektene av finanskrisen slo innover norsk økonomi for alvor.

Uten sesongjusteringer ledigheten på sitt laveste siden mai 2012, altså for vel fem og et halvt år siden, på 2,3 prosent, ned fra 2,4 prosent i oktober.

Analytikerne hadde på forhånd ventet at ledigheten skulle holde seg uendret.

Falt i et år

Vi må dessuten helt tilbake til november 2016 for å finne en måned hvor ledigheten steg. Det vil med andre ord si at det nå har vært er 12 måneder på rad der ledigheten i Norge faller.

Les også: Nytt fall i ledigheten

Les også: NAV: Ledigheten fortsetter å falle i fylkene som er hardest rammet

Les også: Arbeidsledigheten faller for niende måned på rad

Både antallet helt ledige og antallet bruttoledige, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 1.700 personer i november.

Færrest siden 2012

Ved utgangen av november var det registrert 64.200 helt arbeidsledige hos NAV. Det er en nedgang på 13.900 sammenlignet med november i fjor. Nå må tilbake til desember 2012 for å finne en måned med så få helt ledige i Norge.

– Den registrerte arbeidsledigheten fortsatte å falle i november. Stadig færre melder seg som arbeidssøkere hos NAV, og sammenlignet med i fjor varsler langt færre bedrifter om oppsigelser og permitteringer, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding.

– Tallet på arbeidssøkere har gått kraftig ned det siste året, og arbeidsløsheten er på samme nivå som før oljebremsen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Rogaland har den største nedgangen i tallet på arbeidsledige det siste året med minus 32 prosent.

Les også: SSB: Arbeidsledigheten ned til 4,0 prosent, justert for sesongvariasjoner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag