NA24.no

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Ledigheten faller

Sist oppdatert:
Gladnyhet fra det norske jobbmarkedet - men mørke skyer truer utviklingen.

NAV melder om en nedgang i antall arbeidsledige i juli.

Justert for vanlige sesongvariasjoner har det i løpet av juli vært en nedgang i antallet ledige på 500 på landsbasis, melder NAV i en melding fredag.

Ledigheten utgjør nå tre prosent av arbeidsstyrken.

Flere langtidsledige
NAV kommer imidlertid ikke bare med gladnyheter. Antallet langtidsledige har nemlig økt.

- Det er nå færre som melder seg som arbeidsledige hos NAV, men det er fortsatt sterk vekst i antall personer som har vært ledige mellom ett og to år. Det betyr at en del av de som ble ledige under finanskrisen har problemer med å finne seg arbeid, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Hilde Olsen.

Økning fra i fjor
Ved utgangen av måneden var det registrert 78.200 helt ledige hos NAV. Dette tilsvarer en økning på én prosent fra samme måned i fjor.

Ti fylker har nå lavere ledighet enn i juli i fjor. Sterkest reduksjon har det vært i Oppland med 13 prosent. I Sogn og Fjordane har ledigheten økt mest med 16 prosent det siste året. Høyest ledighet er det i Oslo med 4,1 prosent av arbeidsstyrken. Lavest ledighet finner vi i Oppland og Rogaland, begge med 2,2 prosent.

Færre ledige menn
Ved utgangen av juli i år var det registrert 45.600 ledige menn. Det er 700 personer færre enn på samme tid i fjor, en nedgang på to prosent.

Dette er første gang siden konjunkturtilbakeslaget startet i 2008 at ledigheten for menn har gått ned i løpet av en tolvmåneders-periode. For kvinner er det fortsatt noe vekst i ledigheten. Det er nå registrert 32.600 ledige kvinner, eller 1600 flere enn i juli i fjor, som tilsvarer fem prosent økning.

Ledigheten øker mest i offentlig sektor
Det siste året har ledigheten økt mest i yrker som er vanlige i offentlig sektor. Sterkest vekst har det vært innenfor akademiske yrker med 20 prosent, barne- og ungdomsarbeid med 15 prosent og helse og pleie og omsorg med 13 prosent. Det har vært nedgang i ledigheten i forhold til ett år tidligere innenfor industriyrker og bygge- og anleggsyrker.

I løpet av juli ble det utlyst tre prosent flere stillinger sammenlignet med samme måned i fjor. Størst var økningen innenfor ingeniør- og IKT-fag med 34 prosent og kontorarbeid med 26 prosent.

- Overraskende sterke tall
DnB NOR Markets sier i en kommentar at tallene nok en gang er på den sterke siden, som de mener er noe overraskende med tanke på flere lunkne makrotall i det siste. De står også i kontrast til de skuffende tallene fra AKU, som for april viste en økning i arbeidsledighetsraten til 3,7 prosent.

«NAVs tall for arbeidsledigheten har vist seg bedre til å markere skiftene i arbeidsmarkedet enn AKU. I de siste månedene har de indikert en utflating. Det kan bety at også AKU-tallene vil vise stabilisering fremover. I Pengepolitisk rapport fra juni anslo Norges Bank en ledighetsrate på 3,0 prosent både i år og neste år. Dagens tall bør stå seg rimelig godt i forhold til disse anslagene. Snittet hittil i år er 3,0 prosent», heter det i kommentaren.

Stabile tall i Oslo
13.716 personer er registrert som helt ledige i hovedstaden, melder NAV Oslo.

Det er en økning på fem prosent sammenlignet med juli i fjor. De tre siste månedene har antall helt ledige gått ned med én prosent korrigert for vanlige sesongvariasjoner. Arbeidsledigheten er nå på 4,1 prosent.

- Normalt går arbeidsledigheten målt i faktiske tall opp i juli ettersom mange personer registrerer seg som arbeidsledige om sommeren når arbeidsforhold eller studier avsluttes. Korrigerer vi for disse sesongvariasjonene har ledigheten i Oslo gått ned med én prosent eller 91 personer de tre siste månedene. Vi må tilbake til juni 2008 for å finne en tilsvarende nedgang i sesongjustert ledighet, sier fungerende fylkesdirektør i NAV Oslo, Hege Farnes Hildrum.

Færre nye arbeidsledige – flere langtidsledige
Ved utgangen av juli var det to prosent færre arbeidsledige som hadde vært arbeidssøkere i mindre 26 uker, sammenlignet med samme måned i fjor. Arbeidsledigheten øker mest blant personer som har vært registrert som arbeidssøkere i mer enn ett år. Det er 77 prosent flere som har vært arbeidsledige i over ett år, sammenlignet med samme tid i fjor.

Flere ledige stillinger i Oslo
Det ble i juli registrert åtte prosent flere stillinger i Oslo i forhold til for ett år siden. De fleste yrkesgruppene har en økning i antall utlyste stillinger, med unntak av akademiske yrker, butikk- og salgsarbeid, industriarbeid og reiseliv og transport.

Nedgang i flere bydeler
I Bydel Ullern er det åtte prosent færre helt arbeidsledige enn på samme tid i fjor. Bydelene St. Hanshaugen, Sagene og Søndre Nordstrand har også en nedgang i ledigheten. I disse bydelene har antall helt ledige gått ned med henholdsvis syv prosent, to prosent og én prosent.

Bydel Vestre Aker har lavest ledighet i Oslo, på 2,5 prosent, mens Bydel Gamle Oslo har den høyeste ledigheten, på 5,7 prosent. Blant bydelene i Oslo, er det størst ledighetsøkning i Bydel Gamle Oslo. Her har ledigheten økt med 15 prosent fra juli i fjor.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere