NA24.no

Ledigheten presser renten

Sist oppdatert:
Arbeidsledigheten faller videre - sannsynligheten øker for ny renteheving.

I november falt ledigheten til 2,9 prosent. Det er den laveste ledigheten som er registrert siden 1999. Det viser sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

På forhånd var det ventet en ledighet på 3,0 prosent for november.

Se hva Shakeb Syed i Handelsbanken mener.

Tallene forteller om et rekordstramt arbeidsmarked. Fra august til november steg tallet på sysselsatte med 23.000. Tallet på arbeidsledige gikk ned med 9000 i samme periode, melder SSB.

Overrasket
- En vekst i sysselsettingen på 9 000 var høyere enn det vi ventet. Vi vet jo hvor vanskelig det er å få tak i folk og at veksten er så sterke overrasker oss, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

Handelsbankens økonomer tror ledigheten i 2007 blir lavere enn det Norges Bank ser for seg.

- Vi ligger nær «all time low» Norges Banks estimat for ledigheten i 2007 er 3,0 prosent. Vi tror at snittet bli lavere enn det. Norges Banks estimat ligger for høyt og at de må revidere sine tall i neste inflasjonsrapport i mars.

Det indikerer også at det kommer en opprevidering av rentebanen.

Økt mulighet for renteheving
- Disse tallene får oss til å tro på en renteheving i mars. Ifølge vårt estimat ligger vi over 50 prosents sannsynlighet for en renteheving. Tallene i dag i kombinasjon med de sterke realøkonomiske tallene som kom i forrige uke tilsier økt mulighet for renteheving, sier økonomen.

Det er nå færre arbeidsledige enn ved begynnelsen av 1999, som var det forrige bunnivået. Nedgangen i den sesongjusterte arbeidsledigheten begynte sommeren 2005, da 4,9 prosent av arbeidsstyrken var uten arbeid. Det siste bunnivået var i begynnelsen av 1999 da den sesongjusterte arbeidsledigheten var på 2,8 prosent.

- Fall i ledighetsraten og nedgang i antall ukesverk betyr lavere produktivitet. Det betyr høyere inflasjon, hvilket igjen vil medføre at Norges Bank må revidere sin inflasjonsbane, sier Syed til NA24.

- I Norges Banks målefunksjon for rente er det to ting som inngår, produksjonsgapet og inflasjon. Når begge de to komponentene går opp så er det klart for oppjustering av rentebanen, tror Syed.

Arbeidsledigheten lå på 3,3 prosent i august. Tallet på registrerte arbeidsledige ved NAV gikk ned med 6000 personer fra august til november.

Neste hovedstyremøte i Norges Bank er 15. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere