NA24.no

Ledigheten stiger

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
For første gang i nedturen faller sysselsettingen i Norge.

Ledigheten er nå på 3,1 prosent i Norge. Ledigheten har økt med 10.000 personer fra oktober i fjor til januar i år, noe som tilsvarer over 100 personer hver dag. Det viser dagens arbeidskraftundersøkelse (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

NA24 - din næringslivsavis

Tallene fra SSB er for januar, men er utarbeidet som et snitt fra desember til februar.

Tallene på registrerte arbeidsløse, pluss personer på arbeidsmarkedstiltak hos NAV økte med 14 000 i den samme perioden, justert for sesongvariasjoner.

For første gang registreres det nå et fall i sysselsettingen.

- I tidligere måneder har sysselsettingen vokst, men siden arbeidsstyrken har økt mer, har ledighetsraten tikket oppover. Denne gangen kommer økningen i ledighetsraten ikke bare fordi arbeidsstyrken vokser, men også fordi sysselsettingen faller. Dette er en sterkere indikasjon på svekkelsen i arbeidsmarkedet enn tidligere, skriver Handelsbanken i en kommentar til tallene.

Bedre enn ventet
Dagens tall på 3,1 prosent ledighet er noe bedre enn det DnB Nor hadde forventet.

- Forrige gang viste tallene en arbeidsledighetsrate på 3,0 prosent av arbeidsstyrken. Dette var noe lavere enn ventet. Denne gangen venter vi at ledighetsraten skal tikke opp til 3,2 prosent. Det vil si 5000 flere arbeidsledige. Fremover venter vi at arbeidsmarkedet skal svekkes ytterligere og ved utgangen av året venter vi at AKU ledigheten skal ha kommet opp i 4,5 prosent, skrev DnB Nor Markets i sin morgenrapport onsdag.

- Første nedgang i sysselsettingen
- For den første gangen i denne økonomiske nedturen sank sysselsettingen, men bare med 1 000 personer. Arbeidsstyrken fortsetter å øke. Dagens tall er antakelig noe bedre enn hva Norges Bank ventet. Men vi tror ikke dagens AKU-tall vil påvirke Norges Banks rentebeslutning i dag. Vi har sett tidligere sett at AKU-tallene er forsinket i å fange opp endringer i ledigheten, skriver Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea i sin kommentar til AKU-tallene.

81 000 ledige
Like etter tallene kom klokken 10 onsdag, kom Kyrre Amdal i DnB Nor Markets med følgende markedskommentar:

- AKU-ledigheten var 3,1 prosent i januar (gjennomsnitt for tremånedersperioden desember til februar), opp fra 3,0 prosent desember. Både vi og konsensus ventet 3,2%. Arbeidstyrken steg med 3.000 personer og sysselsettingen falt med 1 000, slik at antallet ledige personer steg til 81.000 (opp 3.000 fra desember), skriver Amdal.

Amdal konkluderer med at tilbakeslaget i økonomien sees tydelig i AKU-tallene fra SSB.

- Jobbveksten har stagnert og arbeidsledigheten stiger. Men økningen i ledigheten har vært litt mindre de siste månedene enn ventet. AKU-tallene er mer volatile og henger ofte litt etter utviklingen i NAV-tallene. De sistnevnte viser en sterkere oppgang i ledigheten. Vi venter videre oppgang i ledigheten og anslår at den i gjennomsnitt for 2009 vil bli 4 prosent, skriver Amdal.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Økning i sysselsettingen
SSB registrerer at det har vært en oppgang i sysselsettingen på 2 000 personer fra oktober til januar (snitt desember til februar), men dette ligger innenfor feilmarginen. Det var en nedgang i syssesettingen på 1000 personer i januar.

Hvis man tar hensyn til feilmarginen, har sysselsettingen holdt seg på det samme nivået som mai 2008.

Dagpengekalkulator
Er din arbeidsplass i fare?

Her kan du beregne hvor mye du får i dagpenger fra Nav:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere