Ledigheten truer renten

Stadig færre ledige kan bety problemer.

30.11.06 11:22

1500 færre ble arbeidsledige i november og arbeidsledigheten er nå nede i 50.200 personer. Ledigheten har falt 13 måneder på rad.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge NAV går ledigheten ned for alle yrkesgrupper: Størst nedgang er det for ingeniør- og ikt-fag (-39 prosent) og industriyrker (-37 prosent). Også for andre yrkesgrupper som ledere (-34 prosent), kontorarbeid (-33 prosent) og meglere og konsulenter (-32 prosent) har det vært en kraftig nedgang i arbeidsledigheten det siste året.

Det tilsvarer 2,1 prosent av arbeidsstyrken, 31 prosent færre enn i november i fjor. I oktober var ledigheten på 2,2 prosent.

- Arbeidsledigheten ble redusert med 1.500 personer i november når vi justerer for sesongsvingninger, og har nå gått ned 13 måneder på rad. Vi må tilbake til 1984/85 for å finne sist vi opplevde en så lang periode med sammenhengende nedgang, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i DNBNOR Markets tror ledighetsfallet nå kan bremse litt opp. Tallene nærmer seg rekordlave nivåer og nettopp fordi ledigheten er rekordlav, og Dørum er usikker på om ledighetsnedgangen kan fortsette som før.

- Motsatt, om vi skulle se 1-tallet, vil markedet garantert prise inn raskere rentehevinger, skriver Dørum i sin morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.