Ledighetssjokk - åpner for rentekutt

Foto: Scanpix

Arbeidsledigheten øker dramatisk. - Dette åpner for enda større rentekutt, sier flere økonomer.

29.01.09 11:01

Arbeidsledigheten i Norge økte med 5.500 personer i januar, viser dagens tall fra NAV.

NA24 - din næringslivsavis

Sesongjustert økte antallet helt ledige og ordinære tiltaksdeltakere fra 64.900 til litt over 71.000. Dette var langt mer enn ventet på forhånd. Konsensus var en ledighet på like over 68.000.

- Ledigheten økte kraftig i januar og vi må tilbake til begynnelsen av 90-tallet for å finne en like kraftig vekst i ledigheten, sier Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Han påpeker at det fortsatt er lav ledighet i Norge og viser til at det var flere ledige i september 2006.

- Fryktelig dårlig
- Dette var fryktelig dårlige tall, sier seniorøkonom Erik Bruce i en kommentar til NA24.

- Jeg har tidligere anslått at vi får en trend med mellom 3.000 og 4.000 nye ledige hver måned, men nå har vi sett en sterkere vekst enn dette de to siste månedene. Januartallene er imidlertid litt spesielle, men disse tallene åpner for at vi kan få langt styggere ledighet enn ventet, fortsetter Bruce.

LES OGSÅ: Eksplosjon av antall permitterte i Sør-Trøndelag.

Nordea-økonomen mener at Norges Bank har all mulig grunn til å følge med på tallene som kommer nå, og at det er godt mulig de må kutte renten mer enn ventet neste onsdag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Sammen med gårsdagens konjunkturbarometer, som var fryktelig dårlig, kan dette bety at Norges Bank kutter renten mer enn ventet. Det de har signalisert er et kutt på 0,5 prosentpoeng, men jeg begynner å lure på om det kommer mer enn 0,5. Detaljhandeltallene i morgen vil være med på å avgjøre dette.

- Tallene var mye verre en ventet. Dagens ledighetstall viser at dette er den kraftigste økningen på én måned siden den skandinaviske bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til NA24.

- Mye værre
Wihelmsen sier at når man ser på økningen i ledigheten de siste månedene under ett, må man tilbake til resesjonen i Norge på slutten av 1980-tallet for å finne en liknende utvikling.

- Dette er mye verre enn den relativt milde nedturen vi hadde i 2002-2003, mener Wilhelmsen.

Det er den kraftige nedturen i verdensøkonomien som nå slår med full tyngde inn i norsk økonomi.

- Norsk økonomi har møtt veggen sammen med den internasjonale økonomien. Det er helt nødvendig å tilpasse arbeidsstyrken til en helt annen hverdag enn vi hadde i 2007, sier Wilhelmsen.

- Kan få rente på 1-tallet
- Hva vil dette bety for renten?

- Vi anslår at Norges Bank kutter renten med 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent neste uke. Vi anslår også en rentebunn på 2 prosent. Men det er klart at vi må kontinuerlig revurdere det anslaget. Både dagens ledighetstall og industritallene vi fikk fra SSB i går var svakere enn ventet. Det innebærer en risiko for at vi kan få en rente på 1-tallet til sommeren. Men foreløpig holder vi på at Norges Bank nøyer seg med å kutte 50 punkter neste uke, sier Wilhelmsen.

- Nå kommer effektene
- Nå begynner effekten av krisen å vise seg i realøkonomien, og det var ventet at det nettopp var i bygg og anlegg ledigheten ville øke mest. Nå kommer bevisene. Jeg frykter at ledigheten bare vil skyte fart utover året. Derfor er det ekstra viktig at pakken 9. februar blir kraftig nok til å sikre at bedriftene får finansiering, slik at man unngår alt for kraftig økning i ledigheten i privat sektor, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen til NA24.

Også Holvik tror at den akselererende ledigheten kan få Norges Bank til å vurdere kraftigere rentekutt.

- Jeg tror Norges Bank vil kutte med 0,5 prosentpoeng på neste ukes rentemøte. Men utviklingen har aksellret siden Norges Bank la fram sine nedjusterte prognoser 17. desember. Det øker sannsynligheten for at de må ta kraftigere i. Men tror de vil se an hvordan den neste pakken får effekt på finansmarkedet, før de gjør dette.

Norges Banks styringsrente ligger nå på 3 prosent, og det er ventet at den vil falle ytterligere frem mot sommeren. Neste rentemøte er onsdag 4. februar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag