*Nettavisen* Økonomi.

Lee (21) ble klemt i hjel og Ahn (55) knust under tre tonn

Goliat-plattformen ankres opp i Hammerfest for å utstyres før den settes i produksjon. Innfelt bilder fra en ulykke ved verftet der to mennesker omkom. Foto: Foto: ENI Norge/News on request/Den koreanske metallarbeiderunion

Ble ofre for oljeeventyret i Barentshavet.

Nesten to år forsinket og 50 prosent dyrere enn planlagt, kom kjemperiggen Goliat 17. april til Hammerfest for oppankring og klargøring før den settes i produksjon på verdens nordligste offshore oljefelt.

Det har kostet operatør ENI 46,7 milliarder kroner å komme så langt.

Og det har kostet tre menneskeliv, skriver Nord24.

Klemt i hjel

Goliat er bygget på det sørkoreanske Ulsan-verftet tilhørende Hyundai Heavy Industries (HHI), som de siste årene hatt en foruroligende økning i antall dødsulykker. I følge Teknisk Ukeblad kåret nylig koreanske fagforeninger verftet til «The Worst Manslaughtering Corporation of the Year».

Det var 27 desember fjor den 21 år gamle arbeideren Lee og gjorde renholdsarbeid i en transportheis på Goliat-plattformen. Da gikk det galt, meldte Korea Joongang Daily.

Han falt gjennom en glippe mellom heisen. Hodet og brystpartiet kom i klem. Han levde da han ble reddet ut, men døde i løpet av jula. Lee var den ellevte arbeideren som omkom på Hyuindai-verftet i 2014.

Knust av fallende last

Han var også den tredje som omkom på Goliat-prosjektet. 23. oktober samme høst stod Ahn (55) og dirigerte en kranlast på 3,5 tonn. Lasten var ikke sikret med stålwire, men med nylonbelte. Fagforeningen mener manglende beskyttelse mellom beltet og metallet var årsaken til at beltene røk. Lasten falt fem meter og traff Ahn som fikk knust skulderen, brystbenet og ryggraden, i følge The Hankyoreh. Han døde senere på sykehuset.

Han fikk livstruende skader, og døde to dager senere i følge Teknisk Ukeblad. De har fått bekreftet at også en tredje person tidligere har forulykket i prosjektet.

Kommunikasjnsdirektør i ENI Andreas Wulff fortalte etter den siste ulykken Teknisk Ukeblad at de hadde iverksatt tiltak.

- Vi har iverksatt en rekke tiltak for å sikre godt HMS-arbeid på verftet og vi har hatt et stort team som har jobbet tett med ledelsen ved verftet for å sørge for å ivareta HMS-kvaliteten på en skikkelig måte. Når slike arbeidsulykker skjer, er det forferdelig trist, sier han.

Kritisk rapport

Verftet har fått kritikk fra det sørkoreanske arbeidsdepartementet for de mange arbeidsulykkene i 2014:

* Et stillas raste sammen, og tre arbeidere falt i sjøen og druknet.
* En sveiseflamme antente giftig gass i et skipsskrog. Eksplosjonen drepte to og skadet to.
* Ytterligere en har blitt knust av last som har falt ned
* Tre har omkommet i fallulykker.


Alle disse ulykkene forklares i følge fagforeningen med at underleverandører må møte strenge effektivitetskrav og gir dårlig opplæring til de ansatte.

I følge arbeidsrettsaktivistportalen Good Electronics tar ikke Huyndai-verftet ansvar for forsikringer og helsetilbud for ansatte fra underleverandører, som derfor ofte ikke får god nok sykehusbehandling eller erstatninger for dødsfall.

Ber oljefondet ta affære

En gruppe sørkoreanske fagforeninger har nå sendt en rapport om dødsfallene og en anmodning til det norske oljefondet om å selge seg ut av selskapet hvis ikke forholdene for innleide arbeider bedres, melder Teknisk Ukeblad.

De har konfrontert verftet med anklagene.

– Vi kan forsikre om at vi har forholdt oss til de relevante lover og reguleringer i vårt land, sier pressetalsmann i HHI, Ha Jeoung-su, til Teknisk Ukeblad.

Han hevder verftet nå har satt inn tiltak for å bedre forholdene for ansatte hos underleverandører.

– Vi er fullstendig overbevist om at underleverandørene er våre partnere. Blant annet har vi nå opprettet et supportkontor for underleverandører for å kunne forbedre arbeidsforholdene og gi bedre oppfølging av underleverandørene, heter det i en uttalelse fra HHI til Teknisk Ukeblad.

Les flere saker hos Nord24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.