*Nettavisen* Økonomi.

Lege mener det er håp for Kristina

En uavhengig lege som har møtt hjerneskadde Kristina, mener fireåringen har viljestyrt motorikk og et stort utviklingspotensial.

19.01.06 12:56

Haukeland universitetssykehus mener derimot bevegelsene skyldes spasmer. Det kommer frem i kjennelsen Bergen tingrett avsa onsdag. Les hele kjennelsen her. (pdf-fil).

Til tross for en skriftlig uttalelse fra en lege Kristinas far, Oddmund Hjertåker, hentet inn for å vurdere datteren, valgte tingretten å ikke ta til følge farens bønn om å holde datteren i live.

Faren la også frem bilder og video av Kristina, hvor han mener man kan se at datteren kommuniserer.

Klokken 12 i dag startet møtet mellom legene og Hjertåker med advokater. Møtet pågår nå. Her skal de diskutere hva de skal gjøre med fireåringen.

- Kan føle smerte
Haukeland universitetssykehus mener at Kristina har fått en kraftig hjerneskade som følge av oksygenmangel da hun lå under rasmassene på Hatlestad terrasse i 40 minutter. Legene mener fireåringen har ikke-opprettbare skader som rammer kognitive og sansemessige funksjoner og kroppslige funksjoner. I retten hevdet også legene at Kristina er funksjonelt blind og døv, men at hun kan føle smerte.

Videre mener legene at fireåringen er så skadet at hun ikke vil kunne lagre og bearbeide informasjon og ikke har følelse av opplevelse. Hun vil heller aldri kunne være i stand til å puste selv og ekspertene mener at hennes tilstand vil forverres betraktelig dersom hun holdes i live.

- Saksøkte har konkludert at videre behandling er nyttesløs, heter det i kjennelsen.

Går i mot ekspertene
Til tross for at legene, etter fem EEG-undersøkelser og tre MT-undersøkelser, samt en rekke kliniske undersøkelser, har nådd sin konklusjon om å avslutte behandlingen av Kristina, har en annen lege gått i mot dette.

I tingretten la Oddmund Hjertåkers advokat frem en uttalelse fra en annen lege, som ikke jobber ved Haukeland. Hun beskriver kommunikasjon mellom Kristina og faren og mener jenta har viljestyrt motorikk. Hun hevder også at Kristina er et barn med stort utviklingsmessig potensial.

- Denne legen har etter det retten forstår ikke vært i kontakt med legene som har behandlet Kristina. Saksøktes fagfolk har oppfattet bevegelser hos Kristina på en annen måte, og etter det retten forstår satt disse i sammenheng med spastisitet. Retten kan ikke se at det saksøker (Kristinas far, red.anm.) har brakt inn, gir grunn til tvil om forvarligheten i saksøktes (Haukeland, red.anm.) skjønnsutøvelse, heter det i kjennelsen.

Viste video i retten
Under behandlingen i tingretten argumenterte Kristinas far for at datterens tilstand er betraktelig bedre enn det legene hevder. Han hevder å ha observert at Kristina svarer ved å bevege på hender, armer og føtter når han ber henne om det. Hun skal også ha åpnet øynene.

Faren viste også korte videoklipp av datteren hvor slike hendelser skal fremgå.

Likevel valgte Bergen tingrett å se bort fra farens bønn. De viste blant annet til at de ikke var i posisjon til å vurdere hvilken behandling som er best.

Farens advokater har påkjært kjennelsen fra Bergen tingrett til lagmannsretten. Kjennelsen står inntil videre ved lag, og legene står juridisk fritt til å slå av maskinen som hjelper Kristina med å puste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag