NA24.no

Legemiddeltopp dømt til fengsel for svindel

Den tidligere legemiddeltoppen Martin Shkreli er dømt til sju års fengsel for svindel i USA.
Den tidligere legemiddeltoppen Martin Shkreli er dømt til sju års fengsel for svindel i USA. Foto: Richard Drew (AP / NTB scanpix)
Legemiddeltoppen Martin Shkreli, som fikk massiv kritikk for å ha satt opp prisene livreddende medisiner i USA, er dømt til sju års fengsel for svindel.

Den tidligere sjefen for legemiddelselskapene Turing og Retrophin ble kjent skyldig i saken i fjor, og fredag kom straffeutmålingen.

Shkreli ble lagt for hat av mange i USA da han som sjef for Turing kjøpte legemiddelet Daraprim og skrudde opp prisen med 5.000 prosent. Legemiddelet brukes til å behandle infeksjoner hos hiv-pasienter.

34-årige Shkreli ble i domstolen i New York dømt til fengsel for å ha svindlet investorer i to hedgefond da han ledet Retrophin.

Kjepphøy

Shkreli er kjent for en kjepphøy personlighet og nådeløs fremferd overfor kritikere på sosiale medier. I retten innrømmet han imidlertid gråtende at han hadde begått feil, og han beklaget overfor investorene han svindlet.

– Jeg var aldri motivert av penger. Jeg prøvde å høyne min status og mitt rykte, sa Shkreli ifølge CNBC.

Påtalemyndigheten hadde bedt om 15 års fengsel og beskrevet Shkreli som en mester i manipulasjon som lurte rike investorer.

Hillary-hår

Dommeren har bestemt at det skal tas beslag i verdier for 7,3 millioner dollar. Det inkluderer Shkrelis bolig og et unikt Wu-Tang Clan album som han selv har skrytt av at han betalte 2 millioner dollar for. Verdiene vil imidlertid ikke bli inndratt før Shkreli har fått muligheten til å anke, heter det.

Shkreli ble første gang pågrepet i 2015, men mot kausjon var han en fri mann inntil en dommer satte ned foten i fjor. Da hadde han tilbudt 5.000 dollar i «dusør» til enhver som kunne skaffe ham en hårlokk fra Hillary Clinton.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere