NA24.no

Legepraksis solgt for 1,6 millioner

SØKELYS PÅ FASTLEGENE: Jarle Møen, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole.
SØKELYS PÅ FASTLEGENE: Jarle Møen, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole. Foto: Nikita Solenov
Sist oppdatert:
Men Legeforeningen avviser kjøp og salg av pasientlister.

Variasjonene i pris på praksisoverdragelser har økt, ifølge tall fra Legeforeningen. Fra 2007 til 2009 lå variasjonen i pris på fra 60.000 kroner til 1,2 millioner kroner. Fra 2014 til 2016 varierte prisene fra 50.000 kroner til 1,6 millioner kroner. 

Legeforeningen har oversikt over 99 overdragelser av allmennpraksiser fra 2007 og frem til i dag.

Nettavisen har fått professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole, Jarle Møen, til å se på oversikten. 

- Tidligere analyser viser at mye av prisvariasjonen kan forklares med antall pasienter på listen og kommunestørrelse. Store praksiser i sentrale strøk er dyrere enn små praksiser i utkantstrøk. Det er naturlig. Et stort pasientgrunnlag gir stordriftsfordeler i tillegg til at mange leger sikkert foretrekker å bo sentralt, sier Møen til Nettavisen. 

Nettavisen setter i en artikkelserie fokus på fastlegeordningen, som fyller 15 år i år.

Har du et tips om fastlegeordningen? Kontakt Nettavisens journalister, Astrid Helen Holm og Jørgen Berge.

Nettavisen mener: Fastlegene blir millionærer på fellesskapets regning

- Dessuten ligger mye av verdien i det arbeidet som er lagt ned i journalføringen. Listestørrelsen er med dette et mål på hvor mye arbeid den gamle legen har lagt ned og som kommer etterfølgeren til gode, fortsetter Møen.

- Selger ikke folk 

Allmennlegeforeningen avviser at det finnes kjøp og salg av pasientlister.

- Det er praksisen som overdras, ikke pasientlisten. Vi selger ikke folk. Norske pasienter har fri rett til å bytte fastlege. Det blir gitt informasjon om muligheten for å bytte ved en overdragelse, sier leder Kari Sollien. 

Sollien ble torsdag valgt til leder av Akademikerne, men var leder i Allmennlegeforeningen da intervjuet med Nettavisen ble gjort.

- Hva er det da som koster penger hvis det ikke er pasientlistene som selges?

- Verdien i praksisen er at den nye legen kan gå inn i virksomheten uten å gjøre store investeringer i utstyr, lokaler, omdømme og markedsføring. Jo mer velfungerende en praksis er, jo større verdi har den for den nye legen. 

Flere saker om fastlegeordningen:

Dette tjener fastlegen på deg

Tjener én million -før de har begynt å jobbe

Nettavisen mener: Fastlegene blir millionærer på statens regning

Samfunnsøkonom Steinar Juel kritiserte torsdag fastlegeordningen for kjøp og salg av pasientlister. 

Juel mener det er urimelig at ferske fastleger skal betale millionbeløp for pasientlister, som var gratis da fastlegeordningen startet i 2001. 

- Etter mine vurderinger er det behov for å gjøre noe med ordningen for kjøp og salg, og leie, av fastlegepraksis. De som var med fra starten og fikk lister gratis, oppnår nå urimelige gevinster på bekostning av unge, nye leger som ønsker å bli fastlege, skriver han i en kronikk i Dagens Næringsliv

En praksis i Drammen med en listestørrelse på 1800 pasienter har i år blitt solgt for 1,6 millioner kroner. 200.000 kroner av denne summen var for inventar og utstyr. 

Under kan du se en oversikt over praksisoverdragelsene i 2015 og 2016 og pris, både på inventar og utstyr og samlet salgssum. 

(Artikkelen fortsetter under)

Overdragelser av fastlegepraksiser fra 2015 og hittil i 2016
Create your own infographics


Prisvekst på nesten 50.000 i året

I en enkel analyse av tallene i oversikten, kommer det frem at prisen på legepraksiser har økt med knappe 50.000 kroner per år. Det tilsvarer en gjennomsnittlig årlig prisvekst på 10 prosent, noe som er en god del mer enn konsumprisindeksen for samme periode.

- Kvaliteten på journalføringen, størrelsen på husleiekostnader og legesekretærenes kompetanse, lønnsnivå og pensjonsavtaler bør også spille tungt inn i verdsettelsen. Det å komme til en godt opparbeidet praksis representerer en stor verdi. Da kan man bare sette seg ned og jobbe effektivt fra dag én.

Fakta: Søkelys på fastlegeordningen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Les også: - Jeg følte meg presset til å ha flere pasienter

Møen finner at prisen på en praksis øker med nesten 500 kroner per pasient på listen.

Les også: Disse legene har lengst pasientliste

- Rapporterer ikke overdragelser

I 2012 var Møen veileder på en masteroppgave ved Norges Handelshøyskole med målsetting om å lage en enkel modell for å hjelpe leger å danne seg et inntrykk av hva som er riktig pris når de skal kjøpe eller selge en praksis. 

Møen sier det er vanskelig å vite hvor representative tallene er, og at det trolig er svært mange praksisoverdragelser som ikke er rapportert. Han sier det er vanskelig å verdsette de immaterielle verdiene i en legepraksis.

Vi har tidligere snakket med fastlege Krzysztof Burski om hvordan han takler å ha 2500 pasienter på listen sin.
(Saken fortsetter under.)

- Jeg er usikker på hvor gode legene er til dette, og hvor god informasjon den legen som skal kjøpe en praksis egentlig får.

- Det spesielle her, er at det er kommunen som lyser ut hjemlene og ansetter fastlegene. Deretter skal den nye og den gamle legen bli enige om prisen på praksisen. Det er en spesiell situasjon, i og med at det ikke er noe åpent salg og man ikke får etablert en markedspris. Praksisen er i realiteten er en liten bedrift for salg.

Les også: Her kan du skifte fastlege - og gi fastlegen din karakter

- Store prisvariasjoner

Det er kommunene som har ansvaret for fastlegeordningen. 

- Når en hjemmel blir ledig, som regel ved legens oppsigelse, lyses den ut. Forhåpentligvis vil én eller flere gode leger søke på hjemmelen. Kommunen intervjuer aktuelle kandidater, og deretter er det en lege som får tilbud om å starte i den ledige hjemmelen, forteller Sollien. 

- Hvis hjemmelen er knyttet til et eksisterende legekontor følger det med en plikt om å overta praksisen. Det vil si at du må starte praksis i dette legekontoret, blant annet fordi pasientene ikke skal sendes ut av kontoret.

Hun sier at prisene kan variere mye avhengig av beliggenhet. 

Kari Sollien, leder i allmennforeningen.

- I de store byene i de sentrale kommunene er prisene ofte høyere. Men du skal ikke så langt ut på landet før det i praksis er gratis. I Oslo, Bærum, Bergen og de andre sentrale områdene er det mange som vil jobbe.

Prisene er ikke regulerte, men Legeforeningen har en egen nemnd som kan bistå med prissetting ved overdragelser av praksis. 

- Dersom partene ikke blir enige i prisen, vil nemnden avgjøre overdragelsesbetingelsene. Dette er for å unngå at det blir en langvarig tvist der pasientene ikke får ny fastlege. Nemnden vurderer prisen etter fastsatte retningslinjer, og prøver å finne den riktige prisen ut fra kvaliteten på praksisen.

- De siste årene har det kommet til rundt 400 nye fastleger på ett år. De fleste av disse er overdragelser, men rundt 150 er nye hjemler. De fleste av disse overdragelsene går uten problemer, partene klarer i flertallet av tilfellene å finne en pris som begge kan akseptere.

Les også: Tjener én million - før de begynner å jobbe

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere