NA24.no

Foto: Thomas Witsø-Bjølmer (NA24)

Legg på om du får denne telefonen!

Sist oppdatert:
God dag, det er fra Microsoft support. Det er noe galt med PC-en din.

- Det begynte for tre-fire uker siden. Og siden har det bare tiltatt, sier sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge til NA24.

Flere av selskapets kunder er blitt svindlet eller forsøkt svindlet. Også folk hos store IT-brukere som Statoil er blitt oppringt av svindlerne.

Indisk aksent
Slik fungerer svindelen som nå er kommet til Norge:

En engelsktalende person, gjerne med indisk aksent, ringer fra "Microsoft support". Vedkommende sier at de undersøker et dataproblem - et virus eller lignende på din maskin som er oppdaget av Microsoft.

Personen, som fremstår som proff, men pågående, forteller at de kan hjelpe.

- For eksempel kan de be deg om å gå inn i eventloggen. Og der er det jo gjerne en feilmelding, det er helt vanlig. Men ikke alle vet det, og svindlerne bruker feilmeldingen til å overbevise deg om at du faktisk har et problem - og trenger hjelp, sier Seierstad.

Deretter henviser personen deg til en webside som gjør det mulig for svindlerne å ta kontroll over din PC. Den falske representanten vil så benytte noe tid på PC-en for ytterligere å illustrere de påståtte problemene.

- Guidet inn i PayPal
I prosessen overtaler de deg til å betale en avgift for en tjeneste som skal reparere maskinen.

- Det finnes eksempler der svindlerne har guidet folk hele veien inn i PayPal, sier Seierstad.

Han har vært i kontakt med Kripos for å få hjelp. Men så lenge betalingen går gjennom PayPal står Kripos maktesløse i etterforskningen.

Det er dessuten ikke bare økonomiske konsekvenser av svindelen. Når forbryterne først får tilgang til PC-en din, installerer de gjerne flere trojanske hester. I verste tilfelle kan den uskyldige PC-brukeren bli en del av et kriminelt nettverk uten å vite det.

- Vi ringer ikke
Denne type svindel har vært vanlig i engelskspråklige land tidligere, men aldri i Norge.

- Jeg vet ikke noe eksakt om omfanget, men jeg personlig har 2-3 samtaler knyttet til dette - hver dag. I tillegg kommer alle de som ringer til kundesenteret vårt. Samt alle de som ikke tar kontakt, fordi de ikke skjønner at de er blitt lurt, sier Seierstad.

Sikkerhetsdirektøren understreker at svindlerne opptrer profesjonelt og mer stor troverdighet.

- Ikke bli lurt - Microsoft ringer ikke til brukere angående maskinfeil på PC-er, virus eller andre tilsvarende temaer. Vi anbefaler på det sterkeste at forbrukere legger på om de mottar en slik telefonsamtale, sier Seierstad.

Han ber folk som blir utsatt for svindelen, om å ta kontakt med både politiet og Microsoft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere