*Nettavisen* Økonomi.

Legger all skyld på andre

Gerd-Liv Valla tar ingen selvkritikk for sin lederstil.

09.03.07 18:57

Se TV 2 Nyhetskanalen direkte her

FOLKETS HUS (NA24): Gerd-Liv Valla trekker seg som leder av LO.

- Jeg har for kort tid siden varslet sekretariatet at det er best for LO at jeg trekker meg som LO-leder, fortalte Valla.

NA24 - din næringslivsavis

Men den en gang så mektige LO-lederen tar ingen selvkritikk i saken som har preget norsk politikk og norske medier de siste ukene. Hun holdt også fast på at hun ikke har gjort noe feil og angrer kun på at hun ikke trakk seg da utvalget ble satt ned i slutten av januar.

LES OGSÅ: Her er den nye LO-sjefen

- Ikke brutt loven
- Jeg kan ikke seg at jeg har brutt arbeidsmiljøloven, og jeg kan heller ikke se av rapporten i dag at det er dokumentert, sier Valla.

Hun er kritisk til prosessen rundt denne saken, med granskingsutvalget som har fått vide mandater og tilgang til det meste av folk og informasjon.

- Det er ikke gjennomført noen rettssak, men hadde rapporten vært en dom, hadde jeg gått inn for å anke den, sier hun.

- Jeg kan ikke se at jeg eller noen andre i LO har brutt lovverket i saken mot Yssen. Men om noen har blitt såret, beklager jeg det, sa hun videre.

- Oppfordret til sladder
Valla viser til at utvalget la opp til anonyme vitneavhør og tipstelefon. Det har hun opplevd som spesielt tøft.

- Det har vært spesielt tøft for meg at utvalget har oppfordret til sladder. Jeg har opplevd mye av dette som uverdig, sa en rødkledd Valla. Hun var til tider sterkt preget da hun snakket fra LOs talerstol på Folkets Hus.

Rundt seg hadde LO-lederen flere livvakter og et samlet norsk pressekorps, da hun slo tilbake mot utvalget og annonserte sin avgang.

- Det har vært en tung tid for LO, konstanterte Valla fra talerstolen.

Hva mener du om Vallas fall? Skriv din mening nederst i saken.

- Har ikke brutt loven
- Dette har ført til mye vondt blod. Vi har overlatt for mye til mediene, og til eksterne avdokater og konsulenter. Vi må vise evne til å holde orden i eget hus, sa Gerd-Liv Valla.

Hun frykter at dersom Fougners konklusjon blir normen i arbeidslivet i Norge, vil det innebære et konflikt-forbud i norsk arbeidsliv.

LES MER: Taus og glisende

Her kan du lese rapportens sammendrag og konklusjoner

- Brøt loven
LO-sekretariatet fikk gransingsrapporten fra Fougner-utvalget fredag formiddag. Ifølge Dagbladet.no konkluderer den med at Valla og LO har brutt Arbeidsmiljøloven, men det har fortsatt ikke kommet noen uttalelse fra LO-toppene, som samlet seg fredag morgen for å diskutere utvalgets rapport.

LES MER: - Kan ha brutt loven

Det var en tydelig preget Valla, som møtte pressekorpset. Det var særlig da hun kom inn på hvordan denne saken har rammet hennes nærmeste at Valla sprakk opp.

-Jeg kan tåle å få 9.000 medieomtaler på en måned og jeg kan tåle drapstrulser, men jeg tåler ikke at det går ut over mine nærmeste og at det går ut over LO, sa Valla.

- Jeg vi ta opp ett poeng, og det er når min troverdighet som medmenneske og forkjemper for kvinners rett trekkes i tvil, sa hun videre.

Hardkjør
LO-lederen har vært utsatt for et nærmest umennesklig press de siste ukene, med flere tusen medieoppslag, drapstrusler og forverring av ryggplagene.

- Jeg har merket et sterkt kjør de siste ukene, men det har vært mye hyggelig også, sa Valla og viste til en SMS hun fikk torsdag, fra tidligere LO-kontorsjef Kåre Myrvold, som ble pensjonert i går.

- Han skrev til meg i går: «Jeg kjenner deg som en sterk og krevende, men åpen og lyttende leder.» Det varmet, sa Valla.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.